Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до постанов НКРЕКП від 22.04.2019 № 585 та № 586 щодо запровадження ІТС механізму
Опубліковано 20 липня 2022 року о 17:20

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ


ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП»

З метою виконання зобов’язань України щодо імплементації актів законодавства Енергетичного Співтовариства у сфері енергетики за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, виникла необхідність впровадження ключових положень Регламенту Комісії ЄС № 838/2010 від 23.10.2010 про встановлення настанов стосовно механізму компенсації між операторами системи передачі та спільного регуляторного підходу до встановлення плати за передачу електроенергії, до нормативної бази Регулятора.

З огляду на зазначене, відповідно до законів України «Про ринок електричної енергії» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» НКРЕКП було розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Кодексу системи передачі», згідно з якою передбачено, зокрема впровадження норм щодо забезпечення участі ОСП України та користувачів системи передачі у механізмі компенсації витрат, понесених внаслідок прийняття (передачі) міждержавних (транскордонних) перетоків електричної енергії національними системами передачі (ІТС механізм).

Також для запровадження участі оператора системи передачі України в ІТС механізмі необхідним є приведення положень Порядку встановлення (формування) тарифу на послуги з передачі електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 22.04.2019 № 585 (Порядок розрахунку тарифу на послуги з передачі електричної енергії), та Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, затвердженого постановою НКРЕКП від 22.04.2019 № 586, у відповідність до розроблених змін до КСП.

Запропонованими змінами до Порядків унормовано підходи до визначення обсягів передачі електричної енергії та обсягів відпущеної електричної енергії виробниками електричної енергії у періоди до та після приєднання оператора системи передачі України до ІТС механізму.

Крім цього, змінами до Порядку № 585 передбачено:

  • застосування ставки плати за послуги з передачі електричної енергії до/з країн периметру – розмір плати за користування системою передачі для країн периметру (perimeter fee), що забезпечує відшкодування оператору системи передачі України витрат за користування системою передачі у разі експорту/імпорту до/з країн периметру;
  • врахування при розрахунку операційних витрат для визначення прогнозованого необхідного доходу ОСП складової витрат (доходів) оператора систем передачі України за Договором ІТС;
  • врахування доходу від застосування ліцензіатом ставки плати за послуги з передачі електричної енергії до/з країн периметру при розрахунку суми витрат (доходів) за Договором ІТС.

З огляду на зазначене, НКРЕКП було розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП» (щодо запровадження ІТС механізму).

Проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою отримання зауважень та пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 09.08.2022 (включно).

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF (надіслати обов’язково у форматі Word) за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Lagoduk@nerc.gov.ua , box@nerc.gov.ua . Контактна особа: Лагодюк Тетяна Іванівна, тел. (044) 204-48-88.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux