Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП здійснила кроки щодо запровадження ITC механізму
Опубліковано 20 липня 2022 року о 18:27

19 липня 2022 року Регулятор схвалив постанови щодо затвердження змін до Кодексу системи передачі, а також до деяких нормативних актів НКРЕКП, необхідних для запровадження ITC механізму.

Механізм компенсації між операторами систем передачі (ITC) – механізм компенсації витрат, понесених сторонами ITC механізму внаслідок прийняття (передачі) міждержавних (транскордонних) перетоків електричної енергії національними системами передачі, функціонування якого забезпечується європейською мережею операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E на підставі Договору ІТС.

Зміни до нормативної бази Регулятора розроблені в рамках процесу інтеграції України до ЄС та імплементації енергетичних Директив ЄС до законодавства України шляхом впровадження ключових положень Регламенту Комісії ЄС № 838/2010 від 23.10.2010 про встановлення настанов стосовно механізму компенсації між операторами системи передачі та спільного регуляторного підходу до встановлення плати за передачу електроенергії.

Змінами до Кодексу системи передачі передбачено впровадження норм для забезпечення участі оператора системи передачі України у ІТС механізмі, згідно з якими визначено підходи до здійснення учасниками ринку діяльності експорту/імпорту електричної енергії.

Крім того, розроблені зміни з приведення положень Порядку встановлення (формування) тарифу на послуги з передачі електричної енергії та Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління у відповідність до передбачених змін до Кодексу системи передачі.

Вказаними змінами до Порядків, зокрема, унормовано підходи до визначення обсягів передачі електричної енергії та обсягів відпущеної електричної енергії виробниками електричної енергії у періоди до та після приєднання оператора системи передачі України до ІТС механізму, а також передбачено врахування витрат (доходів) оператора системи передачі України за Договором ІТС при визначенні прогнозованого необхідного доходу ОСП.

Проєкти згаданих постанов мають ознаки регуляторних актів, тому, відповідно до визначеної процедури, вони будуть оприлюднені на офіційному вебсайті НКРЕКП з метою одержання зауважень і пропозицій.

Впровадження ITC механізму забезпечить врегулювання відносин між операторами системи передачі, сприятиме експорту електричної енергії, виробленої в Україні, до країн ЄС.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux