Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Важлива інформація для побутових споживачів про особливості встановлення лічильників природного газу
Опубліковано 17 липня 2017 року о 09:29



Побутовий споживач має право придбати лічильник газу за власний рахунок та обрати його тип та марку.

 

Для встановлення лічильника газу споживачу необхідно звернутися до Оператора газорозподільної системи (Оператор ГРМ) для узгодження порядку дій щодо встановлення лічильника газу (видача технічних умов, погодження проекту тощо).

 

В Україні застосовуються побутові лічильники газу типу мембранний або роторний та типорозмірів 1,6; 2,5; 4; 6; 10. Типорозмір означає номінальну пропускну здатність лічильника (куб.м за годину).

 

Підбір типорозміру лічильника проводиться на етапі проектування в залежності від витрати газу встановленого (або такого, що проектується) газового обладнання. Інформація про витрату газу вказується в паспорті кожного газового приладу і залежить від його потужності.

 

Газові плити, зазвичай, в залежності від моделі мають витрату газу 1,2 - 1,5 куб.м/год.

 

Газові проточні водонагрівачі (колонки) – 1,5-3 куб.м/год.

 

Опалювальні прилади в залежності від теплової потужності – 0,9-6 куб.м/год.

 

Нав’язування Оператором ГРМ побутовим споживачам природного газу купувати лічильники газу певної марки та певного типу є порушенням Ліцензійних умов.

 

Встановлення лічильника газу може здійснюватися будь-яким підприємством, яке має право на виконання таких робіт.

 

Після виконання робіт з встановлення лічильника газу споживачеві необхідно звернутися до Оператора ГРМ для проведення первинного обстеження вузла обліку з метою введення лічильника газу в експлуатацію та його опломбування.

 

 

 

Довідково:

Відповідно до положень частини другої статті 16 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» порядок ведення реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки встановлюється нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері метрології та метрологічної діяльності.

 

Порядок ведення Реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки затверджений наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13.07.2016 №1161. При цьому, згідно з положеннями пункту 2 зазначеного наказу, на ведення Реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки уповноважений науковий метрологічний центр - державне підприємство "Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів" (ДП "Укрметртестстандарт").


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux