Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Рекомендації щодо належного оприлюднення на вебсайтах операторів систем розподілу інформації, що стосується дотримання вимог щодо незалежності та відокремлення
Опубліковано 26 вересня 2019 року о 11:22



Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) до сфери повноважень НКРЕКП відноситься затвердження нормативно-правових актів, необхідних для забезпечення відокремлення діяльності з розподілу та постачання електричної енергії, та нагляд за дотриманням операторами систем розподілу (далі – ОСР, Оператор), вертикально інтегрованими суб’єктами господарювання вимог щодо відокремлення та незалежності, передбачених статтею 47 Закону.

 

Відповідно до пункту 3.1 глави 3 Порядку складання, подання, погодження, оприлюднення програми відповідності оператора системи розподілу, звіту про її виконання та погодження уповноваженої особи з питань відповідності, затвердженого постановою НКРЕКП від 27.12.2017 № 1406 (далі – Порядок), Оператор при розробці програми відповідності керується Порядком та примірною програмою відповідності, що є додатком до Порядку.

 

Відповідно до підпункту 3 пункту 2.2 глави 2 Порядку Оператор зобов’язаний визначити та оприлюднити на своєму вебсайті вичерпний перелік послуг, що надаються Оператором учасникам ринку відповідно до Закону, Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, Кодексу систем розподілу, інших нормативно-правових актів та установчих документів, інформацію щодо умов і вартості послуг, а також іншу інформацію, яка має бути оприлюднена для всіх учасників ринку згідно з вимогами законодавства, визначити порядок оприлюднення такої інформації, що забезпечує справедливий, прозорий та недискримінаційний доступ для всіх учасників ринку.

 

Відповідно до пункту 4.7 глави 4 примірної програми відповідності Оператор на своєму власному вебсайті оприлюднює та зберігає інформацію, зокрема:

  • щодо заміни/зміни електропостачальника;
  • прізвище, ім’я, по батькові Уповноваженого та його контактні дані, у тому числі електронну адресу.

Така інформація надається Оператором у зрозумілій та чіткій формі на недискримінаційній основі.

 

Згідно з пунктом 2.1.17 глави 2.1 розділу ІІ Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312, Оператор забезпечує доступ учасників роздрібного ринку до реєстру (переліку) електропостачальників, яким за договорами електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії ОСР забезпечує недискримінаційний доступ до електричних мереж з метою постачання (продажу) електричної енергії споживачам, електроустановки яких безпосередньо приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного Оператора.

 

Відповідно до підпункту 1 пункту 2.2 глави 2 Порядку Оператору та його персоналу забороняється при здійсненні діяльності створювати враження (у будь-якій формі), що Оператор пов’язаний з електропостачальником у рамках вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання.

 

За результатами перегляду вебсайтів ОСР НКРЕКП виявлено, що Операторами не у повній мірі та неналежним чином виконуються вищезазначені вимоги нормативно-правових актів НКРЕКП. У зв’язку з цим звертаємо увагу Операторів на необхідність неухильного дотримання вимог нормативно-правових актів НКРЕКП та рекомендуємо вжити заходів щодо покращення способу та формату оприлюднення інформації на власних вебсайтах, зокрема, керуючись наступними пропозиціями.

 

1. Забезпечити цілісність інформації та даних, що стосуються виконання Оператором вимог щодо відокремлення та незалежності.

 

Інформацію та дані, що стосуються виконання Оператором вимог щодо відокремлення та незалежності, зокрема рішення Регулятора про погодження програми відповідності разом з програмою відповідності ОСР, інформацію щодо Уповноваженої особи з питань відповідності (прізвище, ім’я, по батькові, контактні дані), внутрішні документи щодо забезпечення виконання Оператором вимог щодо відокремлення та незалежності (внутрішні документи оприлюднюються Оператором на власний розсуд), звіти уповноваженої особи з питань відповідності про виконання програми відповідності (при підготовці у подальшому) та інше, доцільно розміщувати за відповідною тематичною рубрикою, якій відповідає окремий розділ вебсайту Оператора.

 

2. Забезпечити зручність доступу до інформації та даних, що оприлюднюються Оператором на власному вебсайті.

 

Для вільного пошуку та доступу до інформації та даних, що оприлюднюються ОСР, необхідно забезпечити можливість зручної навігації – розміщення інформації за маршрутом, який коректно відображається на мапі вебсайту Оператора.

 

Вебсторінки, на яких Оператором розміщується вищезазначена інформація та дані, повинні містити текстову інформацію про їх місцезнаходження в ієрархічній структурі вебсайту Оператора.

 

3. Забезпечити виконання функцій ОСР з дотриманням принципів прозорості та недискримінаційності.

 

При розміщенні на вебсайті ОСР інформації для споживачів електричної енергії, зокрема, щодо вибору/зміни електропостачальника, реєстру (переліку) електропостачальників, що здійснюють постачання електричної енергії на території ліцензованої діяльності ОСР, Оператор повинен уникати формулювань, рекомендацій та повідомлень, які можуть створювати враження пов’язаності Оператора з електропостачальником у рамках вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання.

 

При цьому, слід забезпечувати актуальність оприлюдненої інформації та зазначати дату останнього її оновлення, у тому числі, що стосується оприлюдненого реєстру (переліку) електропостачальників.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux