Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Позиція НКРЕКП: зважений підхід до вирішення проблем виробників електроенергії з ВДЕ
Опубліковано 24 березня 2023 року о 12:07

НКРЕКП виступає за підтримку інвестиційної привабливості сектору «зеленої» генерації.

З метою обговорення та напрацювання рішень з актуальних питань, які виникають у виробників з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) під час їх роботи на ринку електричної енергії з урахуванням поточної ситуації в енергетиці Комісія проводить регулярні наради за участю усіх зацікавлених сторін. Так, за період з липня 2022 року було проведено 12 нарад.

Одним з таких актуальних питань є необхідність врегулювання відповідальності виробників ВДЕ за небаланси з урахуванням рішення Верховного Суду від 08.09.2022 року №640/4069/21, а також вимог Закону України «Про ринок електричної енергії».

НКРЕКП на підставі пропозиції НЕК «Укренерго» розробила проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акту, - постанову НКРЕКП «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП».

Проєкт передбачає внесення змін до постанови НКРЕКП від 26 квітня 2019 року № 641 «Про затвердження нормативно-правових актів, що регулюють діяльність гарантованого покупця та купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом та за аукціонною ціною» та Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 307 у зв’язку із необхідністю затвердження НКРЕКП послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

Він покликаний розблокувати можливість затвердження послуги із забезпечення збільшення частки електроенергії з ВДЕ, що, в свою чергу, дозволить здійснювати розрахунки за відпущену електричну енергію виробниками за «зеленим» тарифом в повному обсязі, з урахуванням рішення Верховного Суду від 08.09.2022 року, а також вимоги частини сьомої статті 65 Закону України «Про ринок електричної енергії».

Зазначений проєкт постанови був схвалений 7 березня 2023 року на засіданні Регулятора. Зауваження та пропозиції до нього приймаються до 27 березня 2023 року.

Водночас, з огляду на звернення ДП «Гарантований покупець» та профільних асоціацій сектору «зеленої» генерації щодо необхідності врахування позицій усіх зацікавлених сторін та прийняття зваженого рішення в частині врегулювання відповідальності виробників ВДЕ за небаланси НКРЕКП продовжила термін, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції до схваленого проєкту постанови, до 10 квітня 2023 року.

Регулятор зацікавлений в конструктивному та фаховому діалозі щодо пошуку рішення зі згаданого питання та розраховує на активне залучення до нього НЕК «Укренерго» та ДП «Гарантований покупець», а також виробників ВДЕ.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux