Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – внесення змін до Методики розрахунку тарифу на послуги постачальника універсальних послуг
Опубліковано 03 листопада 2023 року о 21:26

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ


ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Методики розрахунку тарифу на послуги постачальника універсальних послуг»

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) НКРЕКП здійснює державне регулювання на ринку електричної енергії.

Відповідно до норм Закону, НКРЕКП прийнято Методику розрахунку тарифу на послуги постачальника універсальних послуг, затверджену постановою НКРЕКП від 05.10.2018 № 1176 (далі – Методика), яка визначає процедуру та механізм формування тарифу на послуги постачальника універсальних послуг.

У зв’язку із особливим періодом діяльності постачальників універсальних послуг, пов’язаним з дією в Україні воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022, з урахуванням Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004, деякі постачальники універсальних послуг здійснюють свою діяльність, у тому числі, на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф (далі – прифронтові ПУП).

Через постійні ракетні обстріли рф енергетика України знаходиться в складному стані, постійно відбувається пошкодження електромереж та іншого майна енергетичної інфраструктури. У зв’язку з цим та тимчасовою окупацією деяких територій неможливо об’єктивно спрогнозувати, зокрема витрати матеріальних і трудових ресурсів та очікувані обсяги споживання електричної енергії, відсутні можливості для збору інформації комерційного обліку електроенергії та складання фізичних балансів, як фактичних, так і прогнозних тощо.

У зв’язку із зазначеним є необхідність у застосуванні окремого підходу при розрахунку тарифів для прифронтових ПУП (з урахуванням того, що територія здійснення їх ліцензованої діяльності знаходиться в зоні постійних бойових дій та/або тимчасово окупована).

Ураховуючи зазначене вище, на сьогодні актуальним є удосконалення окремих положень Методики, в частині передбачення фіксування на 2024 рік для прифронтових ПУП прогнозованого обсягу електричної енергії, на рівні, врахованому в діючих тарифах.

Перелік прифронтових ПУП пропонується визначити аналогічним переліку постачальників універсальних послуг, для яких при встановленні тарифів на послуги постачальника універсальних послуг у 2023 році було застосовано окремий підхід.

З огляду на зазначене, НКРЕКП розроблено проєкт постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Методики розрахунку тарифу на послуги постачальника універсальних послуг» (далі – Проєкт рішення).

Проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою отримання зауважень та пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 13.11.2023 (включно).

Зауваження та пропозиції до Проєкту рішення НКРЕКП, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF (надіслати обов’язково у форматі Word) за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866.

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адреси: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Сім’ї Бродських, 19 та e-mail: bilenko@nerc.gov.ua, box@nerc.gov.ua. Контактна особа: Біленко Анна Миколаївна, тел. (044) 204-48-70.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux