Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії
Опубліковано 08 червня 2022 року о 11:19

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ


ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії»

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про ринок електричної енергії» НКРЕКП здійснює державне регулювання ринку електричної енергії.

15.02.2022 підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку установок зберігання енергії» (набирає чинності 16.06.2022) (Закон № 2046-IX), яким законодавчо врегульовано діяльність з зберігання енергії та визначено статус оператора установки зберігання енергії, що забезпечить використання установок зберігання енергії, збалансування роботи енергосистеми та підвищення стабільності електропостачання для споживачів.

Законом № 2046-IX внесені зміни зокрема до Закону України «Про ринок електричної енергії» (Закон), згідно з якими, у тому числі, передбачено:

  • створення нового учасника на ринку електричної енергії – оператор установки зберігання енергії та визначено його права та обов’язки;
  • врегулювання питання ліцензування діяльності з зберігання енергії;
  • випадки, в яких оператор системи розподілу має право мати у власності, володіти, користуватися, розробляти, управляти чи експлуатувати установки зберігання енергії.

Частиною восьмою статті 301 Розділу IV1 Закону визначено, що оператор установки зберігання енергії сплачує плату за послуги з передачі електричної енергії, розподілу електричної енергії, плату за послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, яка розраховується на обсяг абсолютної величини різниці між місячним відбором та місячним відпуском електричної енергії установкою зберігання енергії за відповідними тарифами, на умовах, визначених кодексом системи передачі, кодексом систем розподілу та правилами роздрібного ринку електричної енергії.

Враховуючі законодавчі зміни щодо створення нового учасника на ринку електричної енергії – оператора установки зберігання енергії, виникла необхідність в удосконаленні окремих положень Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 05.10.2018 № 1175 (Порядок), в частині упорядкування застосування тарифів на послуги з розподілу електричної енергії для оператора установок зберігання енергії.

Разом з цим, змінами уточнено складові щодо прогнозованих обсягів корисного відпуску електричної енергії на 1 класі напруги та розподілу електричної енергії на 2 класі напруги, з урахуванням корисного відпуску та розподілу електричної енергії установкам зберігання енергії.

Також упорядковано додатки 16, 17 та 26 до Порядку.

З огляду на зазначене, НКРЕКП було розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, - постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії».

Проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою отримання зауважень та пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП в мережі Інтернет.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 20.06.2022 (включно).

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF (надіслати обов’язково у форматі Word) за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Lagoduk@nerc.gov.ua, box@nerc.gov.ua. Контактна особа: Лагодюк Тетяна Іванівна, тел. (044) 204-48-88.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux