Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект регуляторного акта - зміни до Порядку визначення регуляторної бази активів суб'єктів природних монополій у сфері електроенергетики
Опубліковано 13 серпня 2015 року о 16:15



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту регуляторного акта – постанова НКРЕКП "Про внесення змін до Порядку визначення регуляторної бази активів суб'єктів природних монополій у сфері електроенергетики"

 

З метою виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами – членами, з іншої сторони зобов’язань, передбачених Договором про заснування Європейського Співтовариства в частині впровадження Директиви 2009/72/ЄС необхідно здійснити заходи щодо запровадження принципів стимулювання при реалізації тарифної політики.

 

Відповідно, Програмою Уряду та стратегією сталого розвитку «Україна – 2020»  передбачено вдосконалення існуючої нормативної бази тарифоутворення в енергетиці, зокрема перехід до стимулюючого тарифоутворення в сфері передачі та постачання електричної енергії, що сприятиме залученню інвестицій та забезпечить стимули енергокомпаніям для ефективної роботи та наданню якісних послуг споживачам з постачання електричної енергії.

 

Пунктом 2.8 Порядку визначено, що строк корисного використання активів, які створені на дату переходу до стимулюючого регулювання, для нарахування амортизації, становить 40 років.

 

За результатами напрацювань робочої групи з питань вдосконалення методології стимулюючого тарифоутворення для електророзподільних та електропостачальних компаній прийнято рішення  щодо зменшення строку   амортизації старих активів, яка буде включатися до  тарифного доходу.

 

З огляду на зазначене Комісія розробила проект постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку визначення регуляторної бази активів суб'єктів природних монополій у сфері електроенергетики» в частині строків амортизації активів, які створені на дату переходу до стимулюючого регулювання, а саме, шляхом зменшення строку корисного використання активів, які створені на дату переходу до стимулюючого регулювання, з 40 років до 30 років.

 

Зазначене дозволить збільшити  суму амортизації, яка включається в тарифи на передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами та на постачання електроенергії за регульованим тарифом, та відповідно збільшити   джерело фінансування  інвестиційних програм  «Амортизація»  та створити умови  для  суттєвого поліпшення технічного стану електричних мереж, що сприятиме  покращанню енергопостачання споживачів.

 

Враховуючи зазначене,  НКРЕКП розроблено Проект постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку визначення регуляторної бази активів суб'єктів природних монополій у сфері електроенергетики».

 

Впровадження цього регуляторного акта не потребує додаткових видатків.

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адреси:

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Osadchay@nerc.gov.ua, Svystun@nerc.gov.ua;

 

Державна регуляторна служба України, 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11; e-mail: inform@dkrp.gov.ua.

 

Проект регуляторного акта та аналіз регуляторного впливу оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП www.nerc.gov.ua в мережі Інтернет. Заархівований файл pr_72.zip скачати тут.

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 14.09.2015 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

13.08.2015


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux