Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект регуляторного акта – про втрату чинності Методики розрахунку вартості робіт з підключення електроустановок споживачів до електромереж ліцензіата та інших додаткових робіт і послуг, затв. постановою НКРЕ № 1522
Опубліковано 19 лютого 2016 року о 17:06



 

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту регуляторного акта – постанови НКРЕКП «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Національної комісії регулювання електроенергетики України» 

 

Відповідно до Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого Указом Президента України від 10.09.2014 № 715, одним з основних завдань Комісії є державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій в електроенергетиці.

 

На сьогодні розрахунок вартості робіт з підключення електроустановок споживачів до електричних мереж компаній та інших додаткових робіт і послуг, пов’язаних із ліцензованою діяльністю здійснюється відповідно до Методики розрахунку вартості робіт з підключення електроустановок споживачів до електричних мереж ліцензіата та інших додаткових робіт і послуг, пов’язаних із ліцензованою діяльністю (далі – Методика), затвердженої постановою НКРЕ від 25.12.2008 № 1522.

 

Методикою визначений перелік додаткових робіт (послуг), який на сьогодні потребує доповнення, а саме необхідно додатково передбачити такі види робіт як:

 

- «Пломбування (розпломбування) вузла обліку або його частини». Це пов’язано з тим, що практика відносин споживачів електричної енергії та компаній включає значну кількість звернень споживачів, змістом яких є «створення енергопостачальною компанією умов (розпломбування вузла обліку, або його частини) для заміни пошкодженого ввідного автомату, вилучення електролічильника для повірки (юридичні споживачі), вилучення для повірки або ремонту трансформаторів струму». При цьому в даному випадку намір споживача не відповідає зазначеній в Методиці роботі «Позачергова технічна перевірка правильності роботи засобу обліку»;

 

- «Параметризация багатофункціонального електронного електролічильника за ініціативою споживача», оскільки ця послуга виконується лише природним монополістом;

 

- «Встановлення (заміна) приладу обліку у населення за заявою замовника». Відповідно до ПКЕЕН зазначена послуга виконується лише енергопостачальником.

 

Крім того, після опрацювання інформації щодо співвідношення загальновиробничих витрат до заробітної плати при розрахунку калькуляцій з виконання додаткових робіт та послуг, пов’язаних з ліцензованою діяльністю, виявилось нерівномірне співвідношення зазначеного показника для різних компаній. Так, величина зазначеного показника у 2015 році у різних компаній коливалася від 24 до 199%. Зважаючи на зазначене, та з метою уніфікації калькуляцій відповідних витрат виникає необхідність внесення змін до Методики щодо обмеження відношення загальновиробничих витрат до заробітної плати на рівні 50%.

 

Разом з цим, постанова НКРЕ від 25.12.2008 № 1522 на час її прийняття не підлягала державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

 

Проте, відповідно до статті 15 Закону України «Про природні монополії» рішення комісій, які є нормативно-правовими актами, підлягають обов’язковій державній реєстрації в установленому законодавством порядку, за винятком рішень з питань встановлення цін та тарифів (крім встановлення цін та тарифів для населення) і функціонування оптового ринку електричної енергії.

 

Пунктом 2.15 Порядку державної реєстрації нормативно-правових актів у Міністерстві юстиції України та скасування рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2005 № 34/5, встановлено, що посилання в нормативно-правовому акті, що подається на державну реєстрацію, та не зареєстрований в органах юстиції нормативно-правовий акт суб’єкта нормотворення, акти якого підлягають державній реєстрації відповідно до законодавства, не допускається.

 

Таким чином, ураховуючи неможливість внесення змін до постанови НКРЕ від 25.12.2008 № 1522 та необхідність приведення нормативно-правових актів Комісії у відповідність до чинного законодавства, НКРЕКП розробила проекти постанови НКРЕКП «Про затвердження Методики розрахунку вартості робіт з підключення електроустановок споживачів до електричних мереж ліцензіата та інших додаткових робіт і послуг, пов’язаних із ліцензованою діяльністю» та «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Національної комісії регулювання електроенергетики України».

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адреси:

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Nebrat.k@nerc.gov.ua;

 

Державна регуляторна служба України, 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11; e-mail: inform@dkrp.gov.ua.

 

Проект регуляторного акта та аналіз регуляторного впливу оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП www.nerc.gov.ua в мережі Інтернет. Заархівований файл pr_132.zip скачати тут.

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 21.03.2016 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

19.02.2016


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux