Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект регуляторного акта – Методика розрахунку вартості робіт з підключення електроустановок споживачів до електромереж ліцензіата та інших додаткових робіт і послуг, пов'язаних із ліцензованою діяльністю
Опубліковано 19 лютого 2016 року о 16:50



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту регуляторного акта – постанови НКРЕКП «Про затвердження Методики розрахунку вартості робіт з підключення електроустановок споживачів до електричних мереж ліцензіата та інших додаткових робіт і послуг, пов'язаних із ліцензованою діяльністю»

 

Відповідно до Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого Указом Президента України від 10.09.2014 № 715, одним з основних завдань Комісії є державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій в електроенергетиці.

 

Відповідно до статті 11 Закону України “Про електроенергетику” державне регулювання діяльності в електроенергетиці провадиться шляхом формування тарифної політики відповідно до законодавства, надання ліцензій на здійснення окремих видів діяльності в електроенергетиці, здійснення контролю за діяльністю суб'єктів електроенергетики та інших учасників ринку електричної енергії та встановлення відповідальності за порушення умов і правил здійснення ними діяльності в електроенергетиці та на ринку електричної енергії. Органом державного регулювання діяльності в електроенергетиці є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП, Комісія).

 

Суб’єктами регулювання є енергопостачальні (електророзподільні) компанії (далі – компанії), які здійснюють ліцензійну діяльність з розподілу (передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами) та/або постачання електроенергії за регульованим тарифом. Компанії крім ліцензованої діяльності на визначеній території можуть виконувати окремі додаткові роботи, пов’язані з ліцензованою діяльністю, зокрема підключення нових споживачів до його мереж, заміну засобів обліку за бажанням споживача, тощо.

 

Відповідно до статті 17 Закону України «Про електроенергетику» НКРЕКП регулює, в тому числі, тарифи на розподіл (передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами) та на постачання електричної енергії за регульованим тарифом. Слід зазначити, що при встановленні зазначених тарифів Комісія не враховує витрати на додаткові роботи (послуги), які виконуються компаніями на території ліцензованої діяльності.

 

Відповідно до підпункту 3.7.7 Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами, затверджених постановою НКРЕ від 13.06.1996 № 15 та підпункту 3.6.6 Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, затверджених постановою НКРЕ від 13.06.1996 №15/1, ліцензіат повинен складати калькуляції вартості виконання робіт (надання послуг) відповідно до Методики розрахунку вартості робіт з підключення електроустановок споживачів до електричних мереж ліцензіата та інших додаткових робіт і послуг, пов’язаних із ліцензованою діяльністю (далі – Методика), затвердженої НКРЕ, та погоджувати ці калькуляції в територіальному представництві НКРЕ.

 

На сьогодні розрахунок вартості робіт з підключення електроустановок споживачів до електричних мереж компаній та інших додаткових робіт і послуг, пов’язаних із ліцензованою діяльністю здійснюється відповідно до Методики, затвердженої постановою НКРЕ від 25.12.2008 № 1522.

 

Методикою визначений перелік додаткових робіт (послуг), який на сьогодні потребує доповнення, а саме необхідно додатково передбачити такі види робіт як:

 

- «Пломбування (розпломбування) вузла обліку або його частини». Це пов’язано з тим, що практика відносин споживачів електричної енергії та компаній включає значну кількість звернень споживачів, змістом яких є «створення енергопостачальною компанією умов (розпломбування вузла обліку, або його частини) для заміни пошкодженого ввідного автомату, вилучення електролічильника для повірки (юридичні споживачі), вилучення для повірки або ремонту трансформаторів струму». При цьому в даному випадку намір споживача не відповідає зазначеній в Методиці роботі «Позачергова технічна перевірка правильності роботи засобу обліку»;

 

- «Параметризация багатофункціонального електронного електролічильника за ініціативою споживача», оскільки ця послуга виконується лише природним монополістом;

 

- «Встановлення (заміна) приладу обліку у населення за заявою замовника». Відповідно до ПКЕЕН зазначена послуга виконується лише енергопостачальником.

 

Крім того, після опрацювання інформації щодо співвідношення загальновиробничих витрат до заробітної плати при розрахунку калькуляцій з виконання додаткових робіт та послуг, пов’язаних з ліцензованою діяльністю, виявилось нерівномірне співвідношення зазначеного показника для різних компаній. Так, величина зазначеного показника у 2015 році у різних компаній коливалася від 24 до 199%. Зважаючи на зазначене та з метою уніфікації калькуляцій відповідних витрат виникає необхідність внесення змін до Методики щодо обмеження відношення загальновиробничих витрат до заробітної плати на рівні 50%.

 

Разом з цим, постанова НКРЕ від 25.12.2008 № 1522 на час її прийняття не підлягала державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

 

Проте, відповідно до статті 15 Закону України «Про природні монополії» (із змінами, внесеними Законом України від 07.07.2011 № 3610) рішення комісій, які є нормативно-правовими актами, підлягають обов’язковій державній реєстрації в установленому законодавством порядку, за винятком рішень з питань встановлення цін та тарифів (крім встановлення цін та тарифів для населення) і функціонування оптового ринку електричної енергії.

 

Пунктом 2.15 Порядку державної реєстрації нормативно-правових актів у Міністерстві юстиції України та скасування рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2005 № 34/5, встановлено, що посилання в нормативно-правовому акті, що подається на державну реєстрацію, та не зареєстрований в органах юстиції нормативно-правовий акт суб’єкта нормотворення, акти якого підлягають державній реєстрації відповідно до законодавства, не допускається.

 

Таким чином, ураховуючи неможливість внесення змін до постанови НКРЕ від 25.12.2008 № 1522, НКРЕКП розробила проект постанови НКРЕКП «Про затвердження Методики розрахунку вартості робіт з підключення електроустановок споживачів до електричних мереж ліцензіата та інших  додаткових робіт і послуг, пов’язаних із ліцензованою діяльністю».

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адреси:

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Nebrat.k@nerc.gov.ua;

 

Державна регуляторна служба України, 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11; e-mail: inform@dkrp.gov.ua.

 

Проект регуляторного акта та аналіз регуляторного впливу оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП www.nerc.gov.ua в мережі Інтернет. Заархівований файл pr_131.zip скачати тут.

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 21.03.2016 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

19.02.2016


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux