Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до постанови про встановлення параметрів регулювання, що мають довгостроковий строк дії, для цілей стимулюючого регулювання
Опубліковано 31 травня 2017 року о 15:38



 

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 23 липня 2013 року № 1009»

 

Планом пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України  від 27.05.2016 № 418-р, передбачено створення умов для забезпечення стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифу) для операторів мереж, що в свою чергу передбачає розроблення системи тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів, спрямованого на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури та стимулювання ефективності витрат компаній. Також, пунктом f статті 36 та частиною восьмою статті 37 ДИРЕКТИВИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ ТА РАДИ 2009/72/ЄС від 13 липня 2009 року про спільні правила внутрішнього ринку електроенергії та про скасування Директиви 2003/54/ЄС передбачено запровадження принципів стимулювання при реалізації тарифної політики.

 

На сьогодні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, здійснює заходи для переходу енергопостачальних компаній на стимулююче тарифоутворення.

 

Актуальною проблемою в енергопостачанні залишається забезпечення залучення інвестицій. Встановлення регуляторної норми доходу на регуляторну базу активів, яка створена на дату переходу до стимулюючого регулювання, та регуляторної норми доходу на регуляторну базу активів, яка створена після переходу на стимулююче регулювання, на єдиному рівні забезпечить залучення інвестицій, що в свою чергу надасть стимули суб’єктам господарської діяльності, що здійснюють діяльність у сфері розподілу електричної енергії, для ефективної роботи та підвищення інвестиційної привабливості компаній для потенційних інвесторів.

 

Так, наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 21 квітня 2016 року № 729 «Про затвердження граничного рівня регуляторної норми доходу у сфері передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та у сфері постачання електричної енергії за регульованим тарифом», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25 травня 2016 року за № 766/28896, затверджено граничний рівень регуляторної норми доходу у сфері передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та у сфері постачання електричної енергії за регульованим тарифом на рівні 19,11 %.

 

При цьому, відповідно до рішення Правління Національного банку України від 25 травня 2017 року № 318-рш «Про розмір облікової ставки» з 26 травня 2017 року облікову ставку знижено та встановлено в розмірі 12,5 % річних завдяки пом’якшенню монетарної політики НБУ та поліпшенню інфляційних очікувань.

 

З огляду на зазначене, НКРЕКП розробило проект постанови НКРЕКП «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 23 липня 2013 року № 1009».

 

Проектом постанови пропонується встановити регуляторну норму доходу на регуляторну базу активів, яка створена на дату переходу до стимулюючого регулювання та регуляторну норму доходу на регуляторну базу активів, яка створена після переходу на стимулююче регулювання, на рівні облікової ставки НБУ, установленої з 26 травня 2017 року – 12,5 %.

 

Впровадження єдиної регуляторної норми доходу відповідає європейській практиці регулювання (відповідно до звіту CEER Report on Investment Conditions in European Countries від 14.03.2016), рекомендовано звітом міжнародної компанії консультанта IHS ENERGY (звіт від 16.10.2016 року) та має ряд значних переваг:

– є зрозумілим регуляторним полем для існуючих/потенційних інвесторів;

– сприятиме залученню інвестицій в сектор розподілу електричної енергії;

– забезпечить стимули суб’єктам господарської діяльності для швидкого оновлення зношених та розвитку надійних мереж, що призведе до покращення якості та надійності постачання електроенергії споживачам;

– збільшить інвестиційну привабливість та конкуренцію в умовах приватизації державної частки енергопостачальних компаній, що має призвести до підвищення доходів Державного бюджету України.

 

Проект постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e9a/1c8/61ae9a1c8c3ff502471553.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: BogdanT@nerc.gov.ua .

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 03.07.2017 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

31.05.2017

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux