Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Порядку застосування тарифів на електроенергію
Опубліковано 03 січня 2020 року о 15:30



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про внесення зміни до Порядку застосування тарифів на електроенергію»

 

Особливості застосування тарифів на електричну енергію для населення визначено Порядком застосування тарифів на електроенергію, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 23.04.2012 № 498 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.04.2012 за № 599/20912 (далі – Порядок).

 

Пунктом 2.1.3 Порядку передбачено, що населенню, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, відпуск електричної енергії проводиться за тарифом у розмірі 70 відсотків від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення.

 

Зазначена норма Порядку була передбачена на виконання частини третьої статті 17 Закону України «Про електроенергетику», яка встановлювала тариф на електроенергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення.

 

Крім того, абзацом четвертим частини першої статті 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» визначено, що населення територій, на яких розміщуються підприємства з видобування і переробки уранових руд, ядерні установки, об’єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, має право на соціально-економічну компенсацію ризику від їх діяльності, у тому числі, на пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, відповідно до статті 17 Закону України «Про електроенергетику».

 

Слід зазначити, що стаття 17 Закону України «Про електроенергетику» втратила чинність з дати початку дії нового ринку електричної енергії – з 01.07.2019 – згідно з пунктом 23 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії».

 

Водночас, положеннями статті 7 Закону України «Про ринок електричної енергії» передбачено, що ціни та тарифи на ринку електричної енергії, що регулюються державою, не повинні, зокрема допускати перехресного субсидіювання між користувачами системи.

 

Таким чином, на сьогодні відсутні законодавчі підстави для застосування тарифу на електричну енергію в розмірі 70 відсотків від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення, передбаченого пунктом 2.1.3 Порядку, до побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

 

Ураховуючи наведене, виникла необхідність приведення Порядку у відповідність до діючого законодавства шляхом виключення норми щодо застосування до населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, тарифу у розмірі 70 відсотків від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення.

 

З огляду на зазначене, НКРЕКП було розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, - постанови НКРЕКП «Про внесення зміни до Порядку застосування тарифів на електроенергію».

 

Проєкт постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою отримання зауважень та пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП в мережі Інтернет http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e98/2c9/61ae982c9770b017094171.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Pedorenko@nerc.gov.ua (надіслати обов’язково у форматі Word та у форматі PDF).

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 03.02.2020 (включно) у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови мають надаватись у письмовому та електронному вигляді у форматах doc, docx за формою згідно з додатком 1 Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, що затверджений постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

 03.01.2020


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux