Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Порядку формування цін на універсальні послуги
Опубліковано 03 січня 2020 року о 15:27



 

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку формування цін на універсальні послуги»

 

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про ринок електричної енергії» НКРЕКП здійснює державне регулювання ринку електричної енергії.

 

На сьогодні розрахунок ціни на універсальні послуги для малих непобутових споживачів здійснюється відповідно до Порядку формування цін на універсальні послуги, затвердженого постановою НКРЕКП від 05.10.2018 № 1177 (далі – Порядок).

 

Після запровадження нового ринку в Україні діють дві відокремлені зони – «Острів Бурштинської ТЕС» та «ОЕС України». У зв’язку з цим, при визначенні цін на універсальні послуги для малих непобутових споживачів кожного постачальника універсальних послуг доцільно замість погодинних цін електричної енергії на ринку «на добу наперед», зважених між обома зонами, враховувати погодинні ціни електричної енергії на ринку «на добу наперед» відповідної торгової зони з урахуванням погодинних обсягів споживання малими непобутовими споживачами на відповідній території, що об’єктивніше відображає витрати постачальників універсальних послуг на закупівлю електричної енергії для постачання власним малим непобутовим споживачам.

 

Крім того, у зв’язку з суттєвим коливанням цін електричної енергії на ринку «на добу наперед», виникає необхідність продовжити врахування в розрахунках прогнозованої ціни закупівлі електричної енергії на ринках електричної енергії постачальником універсальних послуг для постачання малим непобутовим споживачам відхилення величини сплати за куповану електричну енергію (ΔC). Діючої редакцією Порядку передбачено врахування цього відхилення лише на перші чотири розрахункові періоді з дати початку дії нового ринку електричної енергії.

 

Також слід зазначити, що відповідно до пункту 6.9 Тимчасового порядку визначення обсягів купівлі електричної енергії на ринку електричної енергії електропостачальниками та операторами систем розподілу на перехідний період, затвердженого постановою НКРЕКП від 28.12.2018 № 2118 (далі – Тимчасовий порядок), до 16.00 8 числа місяця, наступного за розрахунковим місяцем, ОСР/НЕК та електропостачальники узгоджують фактичні сумарні обсяги купівлі електричної енергії електропостачальником у розрахунковому місяці. При цьому, згідно з положеннями пункту 1.6 Порядку постачальник універсальних послуг формує та оприлюднює ціни на універсальні послуги на розрахунковий період не пізніше ніж за 20 днів до їх застосування.

 

Таким чином, з метою узгодження строків формування та оприлюднення постачальниками цін на універсальні послуги з вимогами Тимчасового порядку, пропонується при розрахунку прогнозованої ціни закупівлі електричної енергії на ринках електричної енергії на розрахунковий період враховувати погодинні ціни на ринку «на добу наперед» та обсяги електричної енергії, спожитої малими непобутовими споживачами, за перший місяць попереднього розрахункового періоду.

 

Також, беручи до уваги численні звернення постачальників універсальних послуг, проєктом постанови враховано норму щодо забезпечення оприлюднення цін на універсальні послуги та їх складових постачальниками на їх офіційних вебсайтах та центрах обслуговування споживачів.

 

В зв’язку з цим, виникає необхідність внесення змін до Порядку формування цін на універсальні послуги, затвердженого постановою НКРЕКП від 05 жовтня 2018 року № 1177.

 

З огляду на зазначене, НКРЕКП було розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, - постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку формування цін на універсальні послуги».

 

Проєкт постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою отримання зауважень та пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП в мережі Інтернет http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e98/2d9/61ae982d96ead319340201.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Bilenko@nerc.gov.ua (надіслати обов’язково у форматах Word та PDF) .

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 03.02.2020 (включно) у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови мають надаватись у письмовому та електронному вигляді у форматах doc, docx за формою згідно з додатком 1 Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, що затверджений постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

 

03.01.2020

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux