Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Порядку розрахунку середньої закупівельної ціни на електроенергію ліцензіатами з постачання електроенергії за регульованим тарифом
Опубліковано 11 серпня 2017 року о 14:58



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку розрахунку середньої закупівельної ціни на електричну енергію ліцензіатами з постачання електричної енергії за регульованим тарифом»

 

Механізм розрахунку середньої закупівельної ціни на електричну енергію ліцензіатами з постачання електричної енергії за регульованим тарифом (ПРТ) у розрахунковому місяці для розрахунку роздрібних тарифів на електричну енергію визначено Порядком розрахунку середньої закупівельної ціни на електричну енергію ліцензіатами з постачання електричної енергії за регульованим тарифом (Порядок), затвердженим постановою НКРЕКП від 19.11.2015 № 2810, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09.12.2015 за № 1530/27975.

 

У зв’язку зі схваленням проекту постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Положення про порядок подання, визначення та затвердження економічних коефіцієнтів нормативних та прогнозованих технологічних витрат електроенергії», яким на ПРТ, до яких не застосовано стимулююче регулювання, пропонується розповсюдити використання економічного коефіцієнту прогнозованих технологічних витрат електроенергії при розрахунку роздрібних тарифів на електроенергію, Порядок потребує внесення відповідних змін, а саме, виключення з формули розрахунку прогнозованої середньої закупівельної ціни на електричну енергію вартості величини коригування нормативного значення технологічних витрат електричної енергії в електричних мережах.

 

Крім того, формула розрахунку фактичної середньої закупівельної ціни на електричну енергію передбачає врахування суми коригування платежу ПРТ у зв’язку із застосуванням єдиних роздрібних тарифів.

 

Разом з тим, відповідно до постанови НКРЕКП від 24.04.2017 № 538 «Про ринкове формування роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається для кожного класу споживачів, крім населення, на території України», відхід від застосування єдиних роздрібних тарифів та перехід до ринкового формування роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається для кожного класу споживачів, крім населення, на території України, завершено.

 

Отже, з формули розрахунку фактичної середньої закупівельної ціни на електричну енергію необхідно виключити складову – суму коригування платежу ПРТ у зв’язку із застосуванням єдиних роздрібних тарифів.

 

Водночас, з метою оптимізації розрахунку роздрібних тарифів, згладжування впливу на них коригувань, пропонується змінити розрахунковий період середньої закупівельної ціни на електричну енергію з місячного на квартальний, що дозволить залишати роздрібні тарифи незмінними протягом тривалого часу.

 

У зв’язку з зазначеним, НКРЕКП було розроблено проект постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку розрахунку середньої закупівельної ціни на електричну енергію ліцензіатами з постачання електричної енергії за регульованим тарифом».

 

Додаткові витрати для впровадження запропонованого проекту постанови не потребуються.

 

Проект постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет /storage/app/uploads/public/61a/e99/ca3/61ae99ca3b9b4548409552.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Yashchuk@nerc.gov.ua .

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 12.09.2017 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

11.08.2017


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux