Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Порядку формування цін на універсальні послуги
Опубліковано 08 жовтня 2020 року о 10:23



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку формування цін на універсальні послуги»

 

Розрахунок цін на універсальні послуги здійснюється постачальниками універсальних послуг (ПУП) відповідно до глави 2 Порядку формування цін на універсальні послуги, затвердженого постановою НКРЕКП від 05 жовтня 2018 року № 1177 (Порядок). Порядок передбачає розрахунок ціни поквартально. В той же час, ціна на електричну енергію в структурі ціни на універсальну послугу базується на ринковій ціні електричної енергії, яка була за два місяці до розрахункового кварталу. В зв’язку з цим виникає відхилення прогнозованої ціни закупівлі, закладеної у розрахунок для споживачів, від її фактичного рівня. В умовах суттєвого коливання цін на ринку «на добу наперед» (РДН) квартальні коливання прогнозованої ціни закупівлі є доволі значними.

 

До НКРЕКП надходять численні звернення ПУП, в яких постачальники зазначають про те, що суттєве зростання ціни на РДН у вересні 2020 року призведе до різкого підвищення рівня цін на універсальну послугу у І та ІІ кварталах 2021 року. В зв’язку з цим, ПУП пропонують змінити методологічний підхід до визначення ціни на універсальну послугу та врахувати зростання ціни РДН у вересні 2020 року не в першому кварталі 2021 року (як передбачено діючим Порядком), а у поточному році. Також, постачальники зазначають про необхідність переходу з квартального розрахунку ціни на універсальні послуги на помісячний, що дозволить враховувати в структурі ціни більш актуальні дані.

 

Враховуючи зазначене, Департаментом із регулювання відносин у сфері енергетики розроблено зміни до Порядку, які передбачають зміну розрахункового періоду з кварталу на календарний місяць. Зазначені зміни дозволять зменшити різкі коливання рівня цін на універсальну послугу.

 

При цьому, при переході на помісячний розрахунок ціни на універсальну послугу виникає недокомпенсована сума відхилення величини сплати за куповану електричну енергію за 2 квартал 2020 року (що мала бути врахована протягом 4 кварталу 2020 року).

 

Отже, при визначенні цін на універсальні послуги у грудні 2020 року пропонується показник «відхилення величини сплати за куповану електричну енергію» (∆ Ср-з) визначати як 1/3 від показника «відхилення величини сплати за куповану електричну енергію», який враховано при визначенні ціни на універсальну послугу на 4 квартал 2020 року.

 

Крім цього, не врахованою залишається відхилення величини сплати за куповану електричну енергію у 3 кварталі 2020 року. Отже, пропонується його рівномірне врахування при визначенні цін на універсальні послуги у січні – березні 2021 року.

 

З огляду на зазначене, НКРЕКП було розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, - постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку формування цін на універсальні послуги».

 

Проєкт постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою отримання зауважень та пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП в мережі Інтернет /storage/app/uploads/public/61a/e97/a5d/61ae97a5d3444190398343.zip .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Bilenko@nerc.gov.ua (надіслати обов’язково у форматі Word та у форматі PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 червня 2017 року № 866). Контактна особа: Біленко Анна Миколаївна, тел. (044) 204-48-70.

 

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 19 жовтня 2020 року (включно) в письмовому та електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

08.10.2020


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux