Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Методики визначення та розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на основі багаторічного стимулюючого регулювання
Опубліковано 03 вересня 2018 року о 17:33



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ 

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Методики визначення та розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на основі багаторічного стимулюючого регулювання»

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, оприлюднює проект постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Методики визначення та розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на основі багаторічного стимулюючого регулювання», що має ознаки регуляторного акта (проект постанови).

 

Проектом постанови передбачено наступні зміни:

 

1) зміна послідовності та механізму визначення необхідного доходу від транспортування природного газу транскордонними та внутрішніми точками;

 

2) зміна механізму визначення тарифу для внутрішніх та транскордонних точок входу;

 

Відповідно до діючої методики тариф для точок входу до газотранспортної системи є однаковим для всіх точок входу. Проектом постанови передбачено, зміну підходу до визначення тарифів для точок входу до газотранспортної системи. Зазначені тарифи будуть визначатись окремо для транскордонних та внутрішніх точок входу.

 

Даний підхід вже застосовується багатьма європейськими країнами, та показує, що така практика дозволяє підтримувати та розвивати газовидобувні компанії, оскільки здебільшого тариф для внутрішніх точок входу є нижчим ніж для транскордонних. Крім того, зазначений підхід підтримується з боку Асоціації газовидобувних компаній України.

 

3) зміна двоставкового тарифу для транскордонних точок виходу на одноставковий;

 

Положеннями діючої Методики передбачено, що тариф на послуги транспортування природного газу для транскордонних точок виходу складається з двох частин: тарифу для точки виходу, що розраховується без врахування витрат газу на технологічні витрати та нормативні втрати (витрати на ВТВ), та витрат на ВТВ, що сплачуються як окремий платіж. При цьому, для внутрішніх точок виходу застосовується одноставковий тариф (без окремої плати за ВТВ).

 

Разом з цим, при визначенні тарифу на послуги транспортування природного газу у точках входу витрати на ВТВ включено до складу загального прогнозованого необхідного доходу від транспортування природного газу та не виокремлюються, як окремий платіж.

 

Представником незалежної міжнародної компанії The Brattle Group було запропоновано застосувати єдиний підхід до врахування витрат на ВТВ для точок входу та виходу, а також для внутрішніх та транскордонних точок.

 

Було враховано зазначену пропозицію та у проекті постанови передбачено зміну положень, що стосуються виокремлення вартості витрат на ВТВ із тарифу для транскордонних точок виходу.

 

4) зміна підходу до визначення тарифу для внутрішніх точок виходу та точок виходу для прямих споживачів;

 

Проектом постанови враховано пропозицію АТ «Укртрансгаз» щодо вилучення з Методики посилання на Порядок формування тарифів на послуги з транспортування, розподілу, постачання, закачування, зберігання та відбору природного газу, затвердженого постановою НКРЕ від 28.07.2011 № 1384.

 

Разом з цим, проектом постанови передбачено зміну підходу до визначення тарифу на послуги транспортування для внутрішніх точок виходу. Змінами передбачено, що тариф на послуги транспортування для внутрішніх точок виходу буде встановлюватись в однаковому розмірі для всіх внутрішніх точок виходу. Це спрощує механізм розрахунків Операторів ГРМ з Оператором ГТС в умовах великих обсягів перетоків між Операторами ГРМ.

 

Проект постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет за посиланням /storage/app/uploads/public/61a/e99/1d7/61ae991d77508471337053.pdf .

 

Зауваження та пропозиції до проекту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, слід надсилати у письмовому та/або електронному вигляді у форматах doc, docx за формою згідно з додатком 1 Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, на адресу:

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19, e-mail: kuzhylna@nerc.gov.ua .

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 04.10.2018 у письмовому та електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

03.09.2018


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux