Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект постанови, що має ознаки регуляторного акта, – Процедура встановлення тарифів на транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами на принципах стимулюючого регулювання
Опубліковано 02 червня 2017 року о 19:35



 

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ 

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Процедури встановлення тарифів на транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами на принципах стимулюючого регулювання»

 

Відповідно до статті 5 Закону України «Про природні монополії» регулюється діяльність суб'єктів природних монополій у сфері транспортування теплової енергії у той же час відповідно до статей 8 та 9 зазначеного Закону України «Про природні монополії» предметом державного регулювання діяльності суб'єктів природних монополій є ціни (тарифи) на товари, що виробляються (реалізуються) суб'єктами природних монополій, а державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій здійснюється на основі, зокрема принципів стимулювання підвищення якості товарів та підвищення ефективності функціонування суб'єктів природних монополій та суб'єктів господарювання на суміжних ринках у сфері комбінованого виробництва електричної та теплової енергії шляхом застосування стимулюючого регулювання.

 

Крім того, Указом Президента України від 12 січня 2015 р. №5 «Про Стратегію сталого розвитку "Україна - 2020" та Розпорядженням КМУ від 3 квітня 2017 р. №275-р «Про затвердження середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року та плану пріоритетних дій Уряду на 2017 рік» передбачено зокрема повна реформа системи тарифоутворення та відновлення фінансового стану підприємств галузі теплопостачання, залучення інвестицій для модернізації технічної бази, підвищення операційної ефективності та зменшення обсягу споживання енергоресурсів.

 

Відповідно до статті 17 Закону України «Про Національну Комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» НКРЕКП розробляє та затверджує нормативно-правові акти, зокрема  порядки (методики) формування, розрахунку та встановлення державних регульованих цін і тарифів для суб’єктів природних монополій у сферах енергетики та комунальних послуг, а також для інших суб’єктів господарювання, що провадять діяльність на ринках у сферах енергетики та комунальних послуг, якщо відповідні повноваження надані Регулятору законом.

 

При розробленні та затвердженні зазначених методик Регулятор має забезпечити, щоб суб’єкти природних монополій у сферах енергетики та комунальних послуг отримали належні стимули на коротко- та довгостроковий періоди щодо підвищення ефективності, ліквідації перехресного субсидіювання між видами діяльності та групами споживачів, сприяння ринковій інтеграції та безпеці постачання.

 

Формування тарифів на принципах стимулюючого регулювання – це сучасний та дієвий підхід до регулювання діяльності господарюючих суб’єктів, що добре зарекомендував себе в міжнародній регуляторній практиці, оскільки спонукає підприємства до ефективного використання ресурсів, підвищення ефективності діяльності в цілому. Крім того,  дозволить усунути одну з причин кризового технічного стану інфраструктури сфери теплопостачання, де переважна частина основних засобів була створена десятиліття тому, та, враховуючи тривалі періоди високої інфляції в Україні, сьогодні їхня вартість є у кілька разів нижчою за справедливу ринкову вартість. Відповідно до світового та європейського досвіду при регулювання тарифів, що надаються суб’єктами природних монополій, для нарахування амортизацій застосовується справедлива вартість активів (регуляторна база активів).

 

Стимули щодо підвищення ефективності діяльності суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання, можуть бути встановлені шляхом запровадження системи стимулюючого регулювання. Це дозволить комплексно та всебічно розв’язати більшість проблем сфери теплопостачання, створити ефективний механізм формування тарифів, сформувати сприятливе інвестиційне середовище з метою оновлення інфраструктури галузі.

 

Абзацом шостим частини першої статті 4 Закону України «Про природні монополії» передбачено прийняття рішення щодо застосування стимулюючого тарифного регулювання, у тому числі для ліцензіата, що здійснює господарську діяльність у сфері транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами (далі – ліцензіат). 

 

При цьому, для виконання зазначеного завдання необхідно розробити відповідну нормативно-правову базу, зокрема прийняти Процедуру встановлення тарифів на транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами на принципах стимулюючого регулювання.

 

У зв’язку з цим НКРЕКП було проведено кропітку та потужну роботу щодо напрацювання нормативно-правової бази з метою впровадження механізму стимулюючого регулювання, як одного з пріоритетних напрямків діяльності НКРЕКП у частині державного регулювання сектору теплопостачання, зокрема було опрацьовано та розроблено:

-                      проект Постанови «Про затвердження Процедури встановлення тарифів на транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами на принципах стимулюючого регулювання».

 

Проект постанови НКРЕКП «Про затвердження Процедури встановлення тарифів на транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами на принципах стимулюючого регулювання» а саме: вимоги до оформлення заяви на встановлення тарифу, перелік документів, які ліцензіат повинен надати разом із заявою на встановлення тарифу, порядок та строки розгляду заяви, умови, за яких здійснюється перегляд тарифу на транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами.

 

Зазначене дозволить установлювати тариф на транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами у разі застосування стимулюючого регулювання відповідно до чітко визначеної процедури, яка регламентує офіційно установлений порядок дій та оформлення необхідних документів, зокрема: вимоги до оформлення заяви на встановлення тарифу, перелік документів, які ліцензіат повинен надати разом із заявою на встановлення тарифу, порядок та строки розгляду заяви, умови, за яких здійснюється перегляд тарифу на транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами.

 

Проект Постанови був схвалений на відкритому засіданні НКРЕКП 30.05.2017.

 

Проект постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу та обґрунтуванням оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e9a/01b/61ae9a01b2969772402844.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Moroz2@nerc.gov.ua.

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 05.07.2017 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

02.06.2017


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux