Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект постанови, що має ознаки регуляторного акта, – Порядок визначення необхідного доходу та тарифу на послугу з централізованого диспетчерського управління об'єднаною енергетичною системою України
Опубліковано 31 травня 2017 року о 16:08



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Порядку визначення необхідного доходу та тарифу на послугу з централізованого диспетчерського управління об'єднаною енергетичною системою України»

 

На сьогодні, відповідно до діючої нормативно-правової бази, зокрема Процедури встановлення (перегляду) тарифу для ліцензіата з передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 26.12.2003 № 1456, тариф на передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, включає плату за централізоване диспетчерське управління об'єднаною енергетичною системою України та розраховується методом «Витрати +».

 

Водночас, відповідно до Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.05.2016 № 418-р (далі – План дій Уряду на 2016 рік), та пункту f статті 36 та частини восьмою статті 37 ДИРЕКТИВИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ ТА РАДИ 2009/72/ЄС від 13.07.2009 про спільні правила внутрішнього ринку електроенергії та про скасування Директиви 2003/54/ЄС (далі – Директива 2009/72/ЄС) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розроблено низку проектів постанов, спрямованих на впровадження стимулюючого тарифного регулювання для ліцензіата, що здійснює господарську діяльність у сфері передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами (далі – ліцензіат).

 

Проте, впровадження стимулюючого тарифоутворення для ліцензіата передбачається лише в частині діяльності з передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, оскільки відповідно до Закону України «Про природні монополії» лише ця діяльність ліцензіата є монопольною. Разом з тим, відповідно до положень частини шостої статті 17 Закону України «Про засади функціонування ринку електричної енергії України» для діяльності з централізованого диспетчерського управління об'єднаною енергетичною системою України передбачено окремий тариф на послугу з централізованого диспетчерського управління об’єднаною енергетичною системою України. При цьому, для розрахунку тарифу на послугу з централізованого диспетчерського управління об’єднаною енергетичною системою України пропонується залишити механізм формування витрат за методом «Витрати +».

 

З огляду на зазначене, НКРЕКП розроблено проект постанови НКРЕКП «Про затвердження Порядку визначення необхідного доходу та тарифу на послугу з централізованого диспетчерського управління об'єднаною енергетичною системою України». Проектом постанови чітко визначено детальний механізм розрахунку необхідного доходу та тарифу на послугу з централізованого диспетчерського управління об'єднаною енергетичною системою України за методом Витрати «+». Формування тарифу здійснюється відповідно до структури тарифу, встановленої НКРЕКП. В основу формування тарифу на відповідний період регулювання покладений розрахунок необхідного доходу, який включає обґрунтовані витрати ліцензіата та розрахунковий прибуток, і розмір якого є достатнім для забезпечення діяльності з централізованого диспетчерського управління об'єднаною енергетичною системою України та виконання інвестиційних програм у період регулювання.

 

Проект постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу та обґрунтуванням оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет /storage/app/uploads/public/61a/e9a/17e/61ae9a17e2cff013673415.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Nebrat@nerc.gov.ua .

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 03.07.2017 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

31.05.2017


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux