Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект постанови, що має ознаки регуляторного акта, – Порядок розподілу активів, витрат та доходів між видами діяльності ліцензіата з передачі електроенергії магістральними та міждержавними електромережами
Опубліковано 31 травня 2017 року о 16:21



 

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Порядку розподілу активів, витрат та доходів між видами діяльності ліцензіата з передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами»

 

Планом пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України  від 27.05.2016 № 418-р, передбачено створення умов для забезпечення стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифу) для операторів мереж, що в свою чергу передбачає розроблення системи тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів, спрямованого на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури та стимулювання ефективності витрат компаній. Також, пунктом f статті 36 та частиною восьмою статті 37 ДИРЕКТИВИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ ТА РАДИ 2009/72/ЄС від 13 липня 2009 року про спільні правила внутрішнього ринку електроенергії та про скасування Директиви 2003/54/ЄС (далі – Директива 2009/72/ЄС), передбачено запровадження принципів стимулювання при реалізації тарифної політики.

 

Абзацом шостим частини першої статті 4 Закону України «Про природні монополії» передбачено прийняття рішення щодо застосування стимулюючого тарифного регулювання в електроенергетиці, у тому числі для ліцензіата, що здійснює господарську діяльність у сфері передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами. Крім того, Директивою визначено, що без ефективного відокремлення діяльності з передачі електричної енергії від діяльності з виробництва, розподілу та постачання електроенергії (ефективне розділення видів діяльності) існує ризик для ефективної роботи мережі та  також у стимулах для вертикально-інтегрованих підприємств щодо вкладення капіталу у свої мережі.

 

Модель відокремлення, що міститься в Директиві передбачає, що оператор системи передачі є окремою незалежною юридичною особою, що не може входити до складу вертикально-інтегрованого суб’єкта, який здійснює діяльність з виробництва, розподілу та постачання електричної енергії.

 

Актуальною проблемою в рамкам необхідності імплементації Директиви на сьогодні залишається  здійснення розділення видів діяльності компанії, зокрема виділення системного оператора мережі, та ведення окремого бухгалтерського обліку за видами діяльності.

 

З огляду на зазначене, НКРЕКП розроблено проект постанови НКРЕКП «Про затвердження Порядку розподілу активів, витрат та доходів між видами діяльності ліцензіата з передачі електричної енергії магістральними електричними мережами та міждержавними мережами» Проект постанови передбачає механізм розділення видів діяльності, застосування для оператора мережі, який здійснює функцію передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, стимулюючого тарифного регулювання. Порядок розподілу активів дозволить коректно розподіляти активи, витрати та не допускати перехресного субсидіювання між видами діяльності, що сприятиме надійності передачі електроенергії та покращанню енергопостачання споживачів взагалі.

 

Проект постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу та обґрунтуванням оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e9a/15a/61ae9a15aff57713906080.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Osadchaya@nerc.gov.ua .

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 03.07.2017 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

31.05.2017

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux