Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект постанови, що має ознаки регуляторного акта, – Порядок формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління
Опубліковано 30 серпня 2018 року о 15:29



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ 

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління»

 

Водночас, прийняття Закону України «Про ринок електричної енергії» для забезпечення повномасштабного функціонування ринку електроенергії потребує розроблення відповідної нормативної бази.

 

Згідно з частиною першою статті 44 Закону в електроенергетиці України діє єдина диспетчерська система оперативно-технологічного управління виробництвом, передачею, розподілом та споживанням електричної енергії. Функції диспетчерського (оперативно-технологічного) управління об’єднаною енергетичною системою України та організацію паралельної роботи з енергетичними системами інших держав здійснює оператор системи передачі.

 

Одним із завдань Регулятора є забезпечення належних умов для ефективного і надійного функціонування електричних мереж. Так, частиною третьою статті 6 Закону встановлено, що одним з повноважень Регулятора на ринку електричної енергії є затвердження методик (порядку) формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління.

 

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень пункту 17 розділу ХVІІ Закону, визначено Регулятору затвердити документи протягом 12 місяців з дня набрання чинності цим Законом, забезпечити прийняття та затвердження інших нормативно-правових актів, передбачених цим Законом.

 

З огляду на зазначене, НКРЕКП було розроблено проект постанови «Про затвердження Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління».

 

Проектом постанови НКРЕКП враховано законодавчі зміни та визначено процедуру встановлення та детальний механізм розрахунку тарифу, що регламентує порядок дій та оформлення необхідних документів, зокрема: вимоги до оформлення заяви на встановлення тарифу, порядок розрахунку витрат (необхідного доходу), визначення операційних витрат за економічними елементами та їх окремими складовими, розрахунок тарифу, перелік документів, які суб’єкт господарювання повинен надати разом із заявою на встановлення тарифу, порядок та строки розгляду заяви, та умови, за яких здійснюється встановлення тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління. При цьому, для розрахунку тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління пропонується залишити механізм формування витрат за методом «Витрати +».

 

Слід зазначити, статтею 7 Закону визначено, що на ринку електричної енергії державному регулюванню підлягають тарифи на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління.

 

Проект постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу та обґрунтуванням оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет за посиланням /storage/app/uploads/public/61a/e99/263/61ae99263950b451888140.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Modna@nerc.gov.ua .

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 1 жовтня 2018 року у письмовому та/або електронному вигляді» за формою наведеною згідно з додатком 1 Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

30.08.2018


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux