Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект постанови, що має ознаки регуляторного акта, – параметри регулювання, що мають довгостроковий строк дії для цілей стимулюючого регулювання у сфері передачі електроенергії магістральними та міждержавними електромережами
Опубліковано 31 травня 2017 року о 14:57



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про встановлення параметрів регулювання, що мають довгостроковий строк дії для цілей стимулюючого регулювання у сфері передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами»

 

Планом пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 травня 2016 року № 418-р, передбачено створення умов для забезпечення стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифу) для операторів мереж, що в свою чергу передбачає розроблення системи тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів, спрямованого на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури та стимулювання ефективності витрат компаній. Також, пунктом f статті 36 та частиною восьмою статті 37 ДИРЕКТИВИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ ТА РАДИ 2009/72/ЄС від 13 липня 2009 року про спільні правила внутрішнього ринку електроенергії та про скасування Директиви 2003/54/ЄС, передбачено запровадження принципів стимулювання при реалізації тарифної політики.

 

Параметри регулювання, що мають довгостроковий строк дії, використовуються суб’єктом господарювання, що здійснює господарську діяльність з передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами (далі – ліцензіат) при розрахунку необхідного доходу для здійснення діяльності з передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами.

 

З огляду на зазначене, НКРЕКП розроблено проект постанови НКРЕКП «Про встановлення параметрів регулювання, що мають довгостроковий строк дії для цілей стимулюючого регулювання у сфері передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами» (далі – проект постанови).

 

Проектом постанови, зокрема, передбачено:

 

1. Встановлення регуляторної норми доходу на регуляторну базу активів, яка створена на дату переходу до стимулюючого регулювання та регуляторної норми доходу на регуляторну базу активів, яка створена після переходу на стимулююче регулювання, які забезпечать залучення інвестицій, що в свою чергу надасть стимули ліцензіату для ефективної роботи та підвищення інвестиційної привабливості компанії.

 

Так, наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 08 грудня 2016 року № 2039 «Про затвердження граничного рівня регуляторної норми доходу у сфері передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 грудня 2016 року за № 1671/29801, затверджено граничний рівень регуляторної норми доходу у сфері передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами на рівні 18,89 %.

 

При цьому, відповідно до Рішення Правління Національного банку України від 25 травня 2017 року № 318-рш «Про розмір облікової ставки» з 26 травня 2017 року облікову ставку знижено та встановлено в розмірі 12,5 % річних завдяки пом’якшенню монетарної політики НБУ та поліпшенню інфляційних очікувань.

 

Таким чином, пропонується встановити регуляторну норму доходу на регуляторну базу активів, яка створена на дату переходу до стимулюючого регулювання та регуляторну норму доходу на регуляторну базу активів, яка створена після переходу на стимулююче регулювання, на рівні облікової ставки НБУ, установленої з 26 травня 2017 року – 12,5 %.

 

2. Встановлення показника ефективності для операційних контрольованих витрат у розмірі 1 %, який стимулюватиме ліцензіата до скорочення операційних витрат.

 

3. Встановлення цільового індексу середньої тривалості відключень в системі (AIT) на рівні 1 хв, що відповідає фактичному максимальному значенню часу відключення в системі ліцензіата за останні 5 років.

 

Проект постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу та обґрунтуванням оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет /storage/app/uploads/public/61a/e9a/20a/61ae9a20a2a6b352138495.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Yashchuk@nerc.gov.ua .

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 03.07.2017 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

31.05.2017


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux