Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект постанови, що має ознаки регуляторного акта, – Методика розрахунку тарифу на послуги постачальника універсальних послуг
Опубліковано 26 червня 2018 року о 22:52



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ 

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Методики розрахунку тарифу на послуги постачальника універсальних послуг»

 

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про ринок електричної енергії» НКРЕКП здійснює державне регулювання ринку електричної енергії.

 

Водночас, відповідно до закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) для забезпечення повномасштабного функціонування ринку електроенергії необхідне розроблення відповідної нормативної бази.

 

Так, відповідно до Закону на ринку електричної енергії з’являється новий суб’єкт – постачальник універсальних послуг, який виконує зобов'язання щодо надання універсальної послуги. Універсальна послуга – постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, визначених відповідно Закону, на всій території України.

 

Статтею 63 Закону визначено, що визначення постачальника універсальних послуг здійснюється рішенням Кабінету Міністрів України за результатами конкурсу, проведеного у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

 

Ціна (тариф) на послуги постачальника універсальних послуг визначається за результатами проведення конкурсу з визначення постачальника універсальних послуг.

 

Якщо конкурс на визначення постачальника універсальних послуг не відбувся, ціна (тариф) на послуги тимчасово призначеного постачальника універсальних послуг встановлюється Регулятором відповідно до затвердженої ним методики із дотриманням вимог статті 7 цього Закону.

 

З огляду на зазначене, НКРЕКП було розроблено проект постанови НКРЕКП «Про затвердження Методики розрахунку тарифу на послуги постачальника універсальних послуг» (далі – Проект постанови).

 

Проект постанови відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» визначає процедуру та механізм формування тарифу на послуги постачальника універсальних послуг і враховує принципи відшкодування економічно обґрунтованих витрат на здійснення діяльності постачальника універсальних послуг та отримання обґрунтованого рівня прибутку.

 

Проектом постанови НКРЕКП враховано законодавчі зміни та визначено процедуру встановлення та детальний механізм розрахунку тарифу на послуги постачальника універсальних послуг побутовим та малим непобутовим споживачам, що регламентує порядок дій та оформлення необхідних документів, зокрема: вимоги до оформлення заяви на встановлення тарифів, порядок та строки розгляду заяви, порядок формування тарифу, порядок формування прогнозованого необхідного доходу, визначення операційних витрат за економічними елементами та їх окремими складовими та умови, за яких здійснюється встановлення тарифу на послуги постачальника універсальних послуг з урахуванням прийнятого законодавства та у перехідний період (до проведення Кабінетом Міністрів України конкурсу з вибору постачальників універсальних послуг відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії»).


Проект постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу та обґрунтуванням оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет за посиланням http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e99/471/61ae99471fd94052876718.pdf .

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Bilenko@nerc.gov.ua .

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 27.07.2018 включно у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

26.06.2018


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux