Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
OPIC прийняла рішення щодо фінансування найбільшого вітропарку в Україні на базі PPA, підготовленого НКРЕКП
Опубліковано 18 грудня 2017 року о 12:55



Корпорація закордонних приватних інвестицій США (ОРІС) 14 грудня 2017 року на Засіданні Ради погодила надання кредиту на суму 150 млн. доларів та 250 млн. доларів на страхування політичних ризиків для проекту вітрової електростанції (ВЕС) у Запорізькій області встановленою потужністю першої фази 225 МВт та загальною потужністю 500 МВт. (https://www.opic.gov/press-releases/2017/opic-board-directors-approves-400-million-financing-and-political-risk-insurance-wind-power-project-ukraine)

 

Це рішення було прийнято завдяки системній роботі в 2017 році Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, над приведенням PPA (договір купівлі-продажу) до міжнародних стандартів для залучення інвестицій у «зелену» енергетику.

 

Довгоочікувані зміни були ухвалені 14 вересня постановою НКРЕКП № 1118, що набрала чинності з 29 жовтня після її офіційного опублікування, та передбачають:

  • концепцію попереднього укладення договору (Pre-PPA);
  • фіксацію терміну дії договору до 1 січня 2030 року;
  • чітке визначення форс-мажору;
  • можливість переуступлення права вимоги для захисту прав кредиторів;
  • міжнародний арбітраж для захисту прав інвесторів.

Другий етап, який передбачає приведення РРА до міжнародних стандартів, був підготовлений Регулятором у жовтні-листопаді 2017 року.

 

З цією метою НКРЕКП за участю інвестора ТОВ «ЮроКейп Юкрейн І», Корпорації закордонних приватних інвестицій США (ОРІС), Міжнародної фінансової корпорації (IFC) розробила зміни до РРА, які були схвалені на засіданні Комісії 10 жовтня та оприлюднені на офіційному веб-сайті НКРЕКП www.nerc.gov.ua для одержання зауважень і пропозицій. 16 листопада відбулося відкрите обговорення узагальнених зауважень та пропозицій до згаданого проекту, протокол якого розміщено на сайті Регулятора.

 

Питання щодо внесення змін до РРА було включено до порядку денного відкритого засідання НКРЕКП, яке мало відбутися 24 листопада. Однак через відсутність кворуму Комісії прийняття рішення відкладено до його відновлення.

 

З метою залучення іноземних інвестицій у сфері «зеленої» енергетики та на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 21.11.2017 № 45305/1/1-17 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, рекомендувала ДП «Енергоринок» при укладанні договорів, у т.ч. з ТОВ «Юрокейп Юкрейн І», керуватися положеннями РРА з урахуванням змін, які мали б розглядатися на засіданні Комісії 24 листопада.


«НКРЕКП послідовно працює над створенням умов для залучення інвестицій. Ми вдячні всім активним учасникам - OPIC, IFC, EBRD, UkraineInvest та Посольству США за підтримку в процесі розробки та визнання такої роботи з боку OPIC, що випливає з її рішення від 14 грудня. Переконаний, що цей проект є прикладом привабливості та розвитку енергетичного сектору, а також одним з найбільших у сучасній історії, реалізація якого сприятиме енергетичній незалежності України», - зауважив Дмитро Вовк, Голова НКРЕКП.

 

«Цей проект дозволить мобілізувати приватний капітал для прискорення розбудови в регіоні, що є важливим для зовнішньої політики Америки. Це демонструє ефективність OPIC у підтримці великих інфраструктурних проектів», - підсумував Рей Вошберн, Президент OPIC.


 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux