Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП разом з операторами систем розподілу обговорили план дій щодо справедливого розподілу електропостачання
Опубліковано 03 лютого 2023 року о 15:28

3 лютого 2023 року НКРЕКП провела нараду з операторами систем розподілу (ОСР) за участі представників Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, Міністерства енергетики України, Державної інспекції енергетичного нагляду України та оператора системи передачі компанії ПрАТ «НЕК УКРЕНЕРГО».

Учасники заходу обговорили проблему рівномірного розподілу потужності між споживачами в умовах застосування графіків відключення електроенергії та напрацювали план спільних заходів щодо її врегулювання. Відбулась широка фахова та експертна дискусія з залученням усіх основних задіяних осіб, включаючи керівників ОСР. Були визначені причини вказаної ситуації, заслухані позиції сторін, визначені шляхи їх оперативного вирішення.

Зокрема, до протоколу наради увійдуть пропозиції від ОСР, Міністерства енергетики України, Держенергонагляду, профільної асоціації ОСР та ПрАТ «НЕК УКРЕНЕРГО». Також була досягнута домовленість продовжити цей діалог найближчим часом на майданчику Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Відзначаючи велику кількість скарг, що продовжують надходити до Комісії від споживачів, учасники наради погодились з тим, що динаміка вирішення питання рівномірного доступу до електропостачання покращується. Скарг стає менше, люди отримують електроенергію більш впорядковано. Це підтверджується аналітичною інформацією в презентаціях, що були продемонстровані представниками НКРЕКП, ОСР та іншими учасниками наради.

Як зазначив Голова НКРЕКП К.Ущаповський під час наради, метою заходу є спільне обговорення проблеми нерівномірного розподілу електропостачання та формулювання тез для спільного плану дій з виходу з ситуації, що склалася. «Регулятор постійно перебуває в діалозі з учасниками ринку, з ОСР. Разом з тим, ми маємо все ще велику кількість скарг від споживачів, на які ми зобов’язані реагувати», - підкреслив він.

В свою чергу членкиня НКРЕКП Ольга Бабій наголосила: «Перевірки ОСР як заходи державного контролю ми проводимо не для того, щоб когось покарати, особливо під час воєнного стану. Навпаки ми повинні розглянути кожну скаргу по суті, розібратися в ситуації, виявити недоліки та допомогти усунути проблеми. Наразі ми маємо позитивну динаміку третьої хвилі перевірок практично у всіх областях. Графіки публікуються правильні, вони зрозумілі для споживача. Ліцензіатами виконується відповідна постанова НКРЕКП, оскільки в графіках вже зазначаються початок та кінець відключень. ОСР впорядкували питання відключення, а також значно покращилось інформування споживачів. Є також низка ОСР, в яких за результатами перевірок, не виявлено недоліків. Тому що в ОСР є усі наявні можливості виконати озвучені вимоги Регулятора».

«За результатами наради ми почули всі основні тенденції, зрозуміли напрямки подальшої роботи. Всі вони будуть відображені в протоколі наради. Регулятор зі свого боку готовий продовжити діалог з усіма, хто задіяний у цьому процесі. Зокрема, будемо активно працювати з Міністерством енергетики щодо напрацювання відповідних регуляторних документів», - підсумував очільник НКРЕКП.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux