Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП перевірила НЕК «УКРЕНЕРГО» за зверненням ДП «ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ»
Опубліковано 12 грудня 2023 року о 13:45

12 грудня 2023 року на своєму засіданні НКРЕКП розглянула питання про підсумки позапланової виїзної перевірки щодо дотримання НЕК «Укренерго» вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії. Перевірка охоплювала діяльність компанії за період з 24 лютого по 31 грудня 2022 року.

Перевірка була проведена на підставі звернення ДП «Гарантований покупець» («ГарПок») щодо можливого надання НЕК «Укренерго» до НКРЕКП та до «ГарПоку» недостовірної інформації стосовно наданих сертифікованих даних комерційного обліку електричної енергії за період з 1 січня по 31 грудня 2022 року.

За результатами перевірки встановлено, що НЕК «Укренерго» порушила Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії у частині надання до НКРЕКП достовірних документів, інформації, даних та звітності, необхідних для виконання Регулятором своїх функцій та повноважень.

Так, в сертифікованих даних комерційного обліку електричної енергії про погодинні обсяги відпуску та споживання електроенергії кожною генеруючою одиницею виробників за «зеленим» тарифом, що надавались НЕК «Укренерго» за період з січня по грудень 2022 року, не було зазначено про те, що частина станцій, по яким було надано дані комерційного обліку відпуску/споживання, працює в несинхронному режимі з ОЕС України.

Крім цього, національна енергетична компанія не надавала сертифікованих даних комерційного обліку із зазначенням синхронного/несинхронного режиму роботи з ОЕС України вказаних генеруючих одиниць з січня по грудень 2022 року. Ненадання такої інформації кваліфікується Комісією як недостовірні дані.

Відповідно до Порядку (методики) визначення розміру штрафів, які накладаються НКРЕКП, Регулятор виніс рішення застерегти НЕК «Укренерго» щодо недопущення надалі порушення Ліцензійних умов з передачі електричної енергії.

«Сьогоднішнім рішенням НКРЕКП ставить крапку у справі про недостовірність передачі сертифікованих даних комерційного обліку електроенергії, виробленої генеруючими установками на тимчасово окупованих територіях. Регулятор зі свого боку вжив усіх необхідних заходів, зокрема, провів перевірку НЕК «Укренерго» та виніс відповідне рішення. Крім того, усі документи по цій справі будуть передані до НАБУ за їх запитом для подальшого реагування», - зазначив Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux