Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП ефективно реалізує вимоги Закону України «Про ринок природного газу»
Опубліковано 05 жовтня 2015 року о 11:50



У минулому році Україна взяла на себе зобов’язання привести національне законодавство у відповідність до Третього енергетичного пакету, зокрема, імплементувати Директиву 2009/73/ЄС Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу стосовно спільних правил для внутрішнього ринку природного газу і Регламент 715/2009 Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу про умови доступу до мереж передачі природного газу.

 

У квітні поточного року був прийнятий Закон України «Про ринок природного газу», в якому зазначено, що до 1 жовтня 2015 року Кабінетом Міністрів України, міністерствами та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, має бути прийнято вторинне законодавство щодо реалізації положень цього Закону.

 

НКРЕКП останні п’ять місяців плідно працювала із суб’єктами ринку природного газу, консультантами та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства. В результаті цього розроблено значну кількість проектів нормативно-правових актів, погоджених різними органами державної влади та підтверджених консультантами Енергетичного Співтовариства.

 

У вересні Комісія отримала лист від Секретаріату Енергетичного Співтовариства, в якому надано позитивну оцінку щодо відповідності розроблених нормативно-правових актів європейському законодавству.

 

У зв’язку з цим 30 вересня на відкритому засіданні Комісії було прийнято постанови про затвердження:

- Кодексу газотранспортної системи;

- Кодексу газорозподільних систем;

- Кодексу газосховищ та критеріїв, згідно з якими до певного газосховища застосовується режим договірного доступу або режим регульованого доступу;

- Правил постачання природного газу;

- Типового договору постачання природного газу постачальником «останньої надії»;

- Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам;

- Типового договору розподілу природного газу;

- Типового договору транспортування природного газу;

- Типового договору зберігання (закачування, відбору) природного газу;

- Методики визначення та розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на основі багаторічного стимулюючого регулювання.

 

Таким чином, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повністю виконує свої зобов’язання згідно із Законом, що дає змогу запрацювати ринку природного газу в конкурентному середовищі.

 

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам процесу розробки прийнятих нормативно-правових актів та маємо надію на подальшу ефективну співпрацю на шляху реформування та становлення енергетичної незалежності України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux