Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
До уваги споживачів, які знаходяться у процесі укладання договорів на розподіл та постачання електричної енергії
Опубліковано 04 грудня 2018 року о 10:35



 

Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» (Закон) вже до кінця 2018 року вертикально інтегровані суб’єкти господарювання1 мають здійснити юридичне та функціональне відокремлення діяльності з розподілу електричної енергії від інших видів діяльності, у тому числі шляхом створення електропостачальника, та укласти договори з учасниками ринку, передбачені Правилами роздрібного ринку електричної енергії.

 

Суб’єкти господарювання, яким НКРЕКП видала ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії (ОСР), вже можуть укладати зі споживачами договори про надання послуг з розподілу електричної енергії.

 

Суб’єкти господарювання, яким НКРЕКП видала ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії, укладають зі споживачами договори про постачання електричної енергії споживачу. Крім того, у випадку покладення на електропостачальника виконання функції універсальної послуги на закріпленій території (постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам), такий електропостачальник укладає зі споживачами договори про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. Детальніша інформація щодо договірної моделі на ринку за посиланням http://www.nerc.gov.ua/news/dogovirna-model-na-novomu-rozdribnomu-rinku-elektrichnoi-energii .

 

З метою запобігання застосування учасниками ринку недобросовісних методів конкуренції до споживача, НКРЕКП інформує, що надання ОСР разом із заявою-приєднанням до договору на розподіл електричної енергії одночасно заяви-приєднання до договору на постачання електричної енергії компанії, що є пов’язаною (афілійованою) з ОСР, є порушенням Закону, в частині дотримання вимог щодо відокремлення та незалежності оператора системи розподілу.

 

Натомість ОСР мають право надавати лише заяви-приєднання до договорів на розподіл електричної енергії. Надання заяв-приєднання до договорів на постачання електричної енергії має здійснюватися відповідними суб’єктами господарювання, які отримали ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, незалежно чи покладено на електропостачальника виконання функції універсальної послуги на закріпленій території.

 

Відповідно до Закону ОСР забороняється здійснювати діяльність з виробництва та/або передачі, та/або постачання електричної енергії, крім випадків, визначених Законом. Крім того, згідно з частиною 9 статті 47 Закону ОСР, що входить до складу вертикально інтегрованого суб'єкта господарювання, при здійсненні своєї діяльності, а також у використанні власних найменування та торговельної марки (знаку для товарів і послуг) жодним чином не має створювати враження, що він пов’язаний з електропостачальником у рамках цього вертикально інтегрованого суб'єкта господарювання.

 

Таким чином, звертаємо увагу, що практика надання ОСР разом із заявою-приєднанням до договору на розподіл електричної енергії одночасно заяви-приєднання до договору на постачання електричної енергії компанії, що є пов’язаною (афілійованою) з ОСР, є порушенням вимог щодо відокремлення і незалежності ОСР та відповідно до положень статті 77 Законом, передбачає накладання санкцій за таке порушення, у тому числі у вигляді штрафу – до 10 відсотків річного доходу (виручки) оператора системи розподілу.



1 На сьогодні відповідно до статті 1 Закону під поняття вертикально інтегрований суб’єкт господарювання підпадають всі обленерго.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux