Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Договірна модель на новому роздрібному ринку електричної енергії
Опубліковано 30 листопада 2018 року о 16:16



Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон), який набрав чинності 11 червня 2017 року, суб’єкти господарювання, які на сьогодні одночасно провадять діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом, повинні протягом 18 місяців з дня набрання чинності зазначеним Законом (тобто, до 11 грудня 2018 року) здійснити юридичне відокремлення діяльності з розподілу електричної енергії від інших видів діяльності вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання (обленерго), у тому числі шляхом створення електропостачальника. Ліцензії на право провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом підлягають анулюванню.

 

Наразі НКРЕКП розпочато видачу нових ліцензій на право провадження діяльності з розподілу електричної енергії відповідним суб’єктам господарювання. Відповідні рішення НКРЕКП передбачають:

 

1) видачу ліцензії на право провадження діяльності з розподілу електричної енергії відповідному суб’єкту господарювання, яка набирає чинності з 1 січня 2019 року;

 

2) анулювання ліцензії на право провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та ліцензії на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом відповідного суб’єкта господарювання з 1 січня 2019 року.

 

Таким чином, договори про користування електричною енергією (для населення) та про постачання електричної енергії, укладені споживачами з обленерго припиняють свою дію з 1 січня 2019 року.

 

Нова модель системи договірних відносин на роздрібному ринку електричної енергії та порядок укладання договорів визначені Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі - ПРРЕЕ).

 

Відповідно до ПРРЕЕ для забезпечення споживання електричної енергії споживач укладає договори:


1) про надання послуг з розподілу електричної енергії споживачу із оператором системи розподілу;


2) про постачання електричної енергії споживачу із обраним електропостачальником або про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (для побутових або малих не побутових споживачів).

 

Договір про надання послуг з розподілу електричної енергії споживачу визначає умови надання послуг з розподілу електричної енергії, зокрема надійність (безперервність) електропостачання, якість електричної енергії, порядок припинення (обмеження) електроживлення, порядок обліку електричної енергії тощо.

 

НКРЕКП максимально спростила порядок укладання нових договорів. Так, договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання та укладається за формою договору, що є додатком 3 до ПРРЕЕ.

 

Фактом приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема повернення (надання) підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка оператора системи розподілу та/або документально підтверджене споживання електричної енергії.

 

Варто відзначити, що наявність у споживача укладеного договору про надання послуг з розподілу електричної енергії є умовою постачання електричної енергії споживачу.

 

Договір про постачання електричної енергії споживачу визначає умови продажу споживачу електричної енергії, як товарної продукції за ринковими цінами та визначає зокрема, ціну та/або порядок розрахунку ціни електричної енергії, способи оплати, спосіб оплати послуг з розподілу електричної енергії (через електропостачальника в одному рахунку або напряму з оператором системи розподілу) тощо.

 

Договір про постачання електричної енергії споживачу із обраним електропостачальником укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником. При цьому споживач має право вільно обирати та змінювати електропостачальників.

 

Відповідно до Закону у разі необрання споживачем (крім побутового та малого непобутового споживача) нового електропостачальника, постачання електричної енергії такому споживачу здійснюватиметься постачальником «останньої надії» протягом періоду, який не повинен перевищувати 90 днів.

 

Побутові та малі непобутові споживачі мають право (не обов’язок) на постачання електричної енергії на умовах універсальної послуги за економічно обґрунтованими, прозорими та недискримінаційними цінами, які формуються відповідно до затвердженої НКРЕКП методики.

 

Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії, або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

 

Відповідно до вимог Закону упродовж двох років функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території, яка визначається як область, міста Київ та Севастополь, Автономна Республіка Крим, виконує електропостачальник, який утворився під час відокремлення діяльності з розподілу електричної енергії від інших видів діяльності вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання (обленерго).

 

Перелік суб’єктів господарювання, створених у результаті здійснення заходів з відокремлення та отримали ліцензію НКРЕКП з постачання електричної енергії споживачу та на яких покладено функцію постачальника універсальних послуг на закріпленій території

 

 

Закріплена територія (область, місто), на якій до відокремлення провадив свою діяльність вертикально інтегрований суб’єкт господарювання 

Найменування вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання, що здійснив заходи з відокремлення 

Постанова НКРЕКП про видачу ліцензії з постачання електричної енергії споживачу суб’єкту господарювання у результаті здійснення заходів з відокремлення

 

1.

АР КРИМ

ПАТ «ДТЕК КРИМЕНЕРГО»

 

2.

ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ

ПАТ «ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ»

3.

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ

ПРАТ «ВОЛИНЬОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ВОЛИНЬЕЛЕКТРОЗБУТ»

4.

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСТЬ

ПАТ «ДТЕК ДНІПРООБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ДНІПРОВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ»

5.

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

ПАТ «ДТЕК ДОНЕЦЬКОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ»

6.

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

7.

ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ

ПРАТ «ЗАКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ЗАКАРПАТТЯЕНЕРГОЗБУТ»

8.

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ

ПАТ «ЗАПОРІЖЖЯОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 31.07.2018 № 807 «Про видачу ліцензії з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ЗАПОРІЖЖЯЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ»

9.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСТЬ

ПРАТ «ПРИКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ПРИКАРПАТЕНЕРГОТРЕЙД»

10.

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

ПРАТ «КИЇВОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

11.

КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСТЬ

ПРАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

12.

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ

ТОВ «ЛУГАНСЬКЕ ЕНЕРГЕТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ЕНЕРА СХІД»

13.

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСТЬ

ПРАТ «ЛЬВІВОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ЛЬВІВЕНЕРГОЗБУТ»

14.

м. КИЇВ

ПАТ «КИЇВЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «КИЇВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ»

15.

м. СЕВАСТОПОЛЬ

ПАТ «ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ «СЕВАСТОПОЛЬЕНЕРГО»

 

16.

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

АТ «МИКОЛАЇВОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «МИКОЛАЇВСЬКА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

17.

ОДЕСЬКА ОБЛАСТЬ

АТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ОДЕСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

18.

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСТЬ

ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 26.06.2018 № 575 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ПОЛТАВАЕНЕРГОЗБУТ»

19.

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ

ПРАТ «РІВНЕОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

20.

СУМСЬКА ОБЛАСТЬ

ПАТ «СУМИОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ЕНЕРА СУМИ»

21.

ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСТЬ

ВАТ «ТЕРНОПІЛЬОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ТЕРНОПІЛЬЕЛЕКТРОПОСТАЧ»

22.

ХАРКІВСЬКА ОБЛАСТЬ

АК «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 19.06.2018 № 505 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ПРАТ «ХАРКІВЕНЕРГОЗБУТ»

23.

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ

АТ «ХЕРСОНОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ "ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ "

24.

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ

ПАТ «ХМЕЛЬНИЦЬКОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ "ХМЕЛЬНИЦЬКЕНЕРГОЗБУТ"

25.

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСТЬ

ПАТ «ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 25.09.2018 № 1092 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ЧЕРКАСИЕНЕРГОЗБУТ»

26.

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ (ЧОЕК)»

27.

ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСТЬ

ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО»

Постанова від 14.06.2018 № 429 "Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ»

 

При цьому, перелік суб’єктів господарювання, які відповідно до вимог Закону отримали ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу за вільними цінами розміщується на офіційному веб-сайті НКРЕКП у розділі: «Актуальна інформація/Ліцензування (адмінпослуги)/Реєстри НКРЕКП/Ліцензійний реєстр НКРЕКП/Ринок електричної енергії (постачання електричної енергії споживачу)»: http://www.nerc.gov.ua/data/filearch/litsenziini_reestry/Lits_reestr__NKREKP.xlsx

 

НКРЕКП здійснює постійну актуалізацію зазначеного переліку з урахуванням нових ліцензій, виданих суб’єктам господарювання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux