Портал в режимі тестування та наповнення
Меню

День оприлюднення на офіційному веб-сайті Регулятора: 22.12.2018

Дата оновлення:20.09.2021
День оприлюднення на офіційному веб-сайті Регулятора: 22.12.2018
Постанова
від 21 грудня 2018 р. № 2012
Київ
Про затвердження Порядку повернення замовнику оператором системи передачі, операторами систем розподілу коштів, залучених як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання (за умови включення таких активів до регуляторної бази активів)

(У постанову вносяться зміни

постановою НКРЕКП від 16.09.2021№ 1547) 

 

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

ПОСТАНОВА

21.12.2018                    № 2012

 

Про затвердження Порядку повернення замовнику оператором системи передачі, операторами систем розподілу коштів, залучених як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання (за умови включення таких активів до регуляторної бази активів)

 

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та «Про ринок електричної енергії» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ПОСТАНОВЛЯЄ: 

 

1. Затвердити Порядок повернення замовнику оператором системи передачі, операторами систем розподілу коштів, залучених як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання (за умови включення таких активів до регуляторної бази активів), що додається. 

2. Ця постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування в офіційному друкованому виданні – газеті «Урядовий кур’єр».

 

Голова НКРЕКП                                              О.Кривенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Постанова НКРЕКП

21.12.2018 № 2012

 

Порядок повернення замовнику оператором системи передачі, операторами систем розподілу коштів, залучених як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання (за умови включення таких активів до регуляторної бази активів)

 

1. Цей Порядок встановлює механізм повернення замовнику оператором системи передачі, операторами систем розподілу коштів, залучених як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання (за умови включення таких активів до регуляторної бази активів).

Цей Порядок застосовується оператором системи передачі та операторами систем розподілу при поверненні замовнику плати за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання (за умови включення таких активів до регуляторної бази активів).

2. У цьому Порядку терміни вживаються в таких значеннях:

плата за лінійну частину приєднання – складова плати за створення лінійної частини приєднання (для оператора системи передачі) або частина вартості кошторису, що відповідає вартості будівництва лінії (ліній) до точки приєднання замовника (для оператора систем розподілу).

Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України «Про ринок електричної енергії».

3. Кошти, отримані на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання є складовою частиною плати за нестандартне приєднання електроустановок, яка визначається відповідно до Методики (порядку) формування плати за приєднання до системи передачі та системи розподілу, затвердженої постановою НКРЕКП від 18 грудня 2018 року № 1965.

4. Ставки плати за лінійну частину приєднання розраховуються та затверджуються НКРЕКП для всіх операторів систем розподілу відповідно до Методики (порядку) формування плати за приєднання до системи передачі та системи розподілу, затвердженої постановою НКРЕКП від 18 грудня 2018 року № 1965, з урахуванням укрупнених показників вартості будівництва електричних мереж, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі.

5. Кошти, отримані оператором системи передачі, операторами систем розподілу як плата за лінійну частину приєднання, підлягають поверненню замовнику за умови, що такі активи включено до регуляторної бази активів оператора системи передачі, оператора системи розподілу відповідно до чинних нормативно-правових актів НКРЕКП, а також якщо для них встановлено тарифи із застосуванням стимулюючого регулювання. 

6. Протягом одного місяця з дати включення електричних мереж лінійної частини приєднання до регуляторної бази активів оператор системи передачі або оператор системи розподілу, якому встановлено тарифи із застосуванням стимулюючого регулювання, письмово повідомляє замовника, від якого було отримано кошти на створення (будівництво) цих електричних мереж лінійної частини приєднання як складову частину плати за нестандартне приєднання, про намір повернути отримані кошти. 

7. У зазначеному повідомленні оператор системи передачі або оператор системи розподілу повинен вказати суму коштів, отриманих як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання, яка підлягає поверненню, і необхідність замовника надати оператору заяву за формою згідно з додатком до цього Порядку.

8. Повернення замовнику коштів, отриманих як плата за лінійну частину приєднання, здійснюється на підставі поданої оператору системи передачі або оператору системи розподілу заяви.

9. Розмір щорічної виплати визначається як добуток вартості лінійної частини приєднання та норми доходу на регуляторну базу активів, створених після переходу до стимулюючого регулювання, яка встановлюється постановою НКРЕКП.

10. Повернення коштів, отриманих як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання, відбувається шляхом щорічних виплат (до 31 грудня відповідного року) замовнику до їх повного повернення.

11. Оператор системи передачі або оператор системи розподілу повертає замовнику кошти, отримані як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання, шляхом перерахування таких коштів на зазначений замовником у заяві розрахунковий банківський рахунок. 

У випадку зміни банківських реквізитів замовник повинен повідомити про це оператора системи передачі або оператора системи розподілу не пізніше трьох робочих днів з дня настання таких змін.

12. У разі невиплати оператором системи передачі або оператором систем розподілу коштів, отриманих як плата за лінійну частину приєднання, НКРЕКП за результатами розгляду актів планових або позапланових перевірок дотримання оператором системи передачі Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії або оператором систем розподілу Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії приймає рішення щодо вилучення зі структури тарифів на передачу електричної енергії електромережами або тарифів на розподіл електричної енергії суми у розмірі неповернутих коштів. При цьому невиплата коштів не звільняє оператора системи передачі/оператора систем розподілу від повернення замовнику коштів, отриманих як плата за лінійну частину приєднання.

 

Директор Департаменту із регулювання

відносин у сфері енергетики                                                   А.Гудаченко

 

Додаток

до Порядку повернення замовнику оператором системи передачі, операторами систем розподілу коштів, залучених як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання (за умови включення таких активів до регуляторної бази активів)

 

Керівнику оператора системи

передачі/оператора систем розподілу

_________________________________

_________________________________

(найменування замовника)

 

ЗАЯВА

про повернення коштів, отриманих як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання

 

Прошу зарахувати мені на розрахунковий рахунок № ___________, відкритий в _____________________________________________________,

(вказати назву банківської установи)

кошти у розмірі ______________ грн, які були перераховані оператору системи передачі/оператору систем розподілу як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання об’єкта, що розташований за адресою _____________________________ з приєднаною потужністю _______ кВт.

 

_______________________                                                     ______________________

         (підпис)                                                                       (найменування замовника) 

 

«___» ____________ 20__ року

 

Офіційно опубліковано в газеті „Урядовий кур’єр”, 27.12.2018, № 244

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux