Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Запровадження системи гарантій походження енергії – необхідний крок для підтримки розвитку відновлюваної енергетики
Опубліковано 20 вересня 2022 року о 16:41

НКРЕКП послідовно працює над удосконаленням регуляторного поля з метою забезпечення ефективного функціонування ринку електричної енергії, а також сприяння збільшенню частки виробництва енергії з відновлюваних джерел енергії та захисту навколишнього природного середовища.

В цьому контексті НКРЕКП вітає ініціативу Міністерства енергетики України щодо розробки законодавчих змін, необхідних для впровадження в Україні системи гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел.

Питання створення системи таких гарантій походження є неврегульованим протягом близько 10 років. Запровадження та ефективне функціонування в Україні такої системи гарантій за європейським зразком стане важливим кроком для підтримки розвитку відновлюваної енергетики.

НКРЕКП, ґрунтуючись на аналізі міжнародного досвіду та потенційних моделей роботи системи гарантій походження в Україні, запропонувала Міністерству енергетики України свій концептуальний підхід формування національної системи гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел, відповідно до якого функції з адміністрування системи здійснюватимуться Регулятором.

На усіх етапах «життєвого циклу» гарантій походження – від реєстрації генеруючих установок до їх обігу та розкриття інформації споживачам про походження енергії – Регулятор вже має окремі інструменти та повноваження, які можуть бути розширеними відповідними законодавчими змінами.

6 вересня 2022 року за ініціативи НКРЕКП пропозиції Регулятора були обговорені на нараді, в якій взяли участь уповноважені представники Міністерства енергетики, НЕК «Укренерго», ДП «Гарантований покупець», АТ «Оператор ринку» та фахівці Проєкту енергетичної безпеки USAID. Учасники наради дійшли згоди щодо необхідності спільного доопрацювання у стислі терміни законопроєкту, необхідного для ефективного впровадження системи гарантій походження в Україні, для його подальшого внесення на розгляд Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

Окремо зазначимо широку підтримку зацікавлених сторін запропонованому Регулятором підходу щодо спрямування доходів від реалізації гарантій походження для збалансування фінансової моделі підтримки виробників електричної енергії з відновлюваних джерел. Зокрема, ДП «Гарантований покупець», а також постачальники універсальних послуг зможуть реалізовувати гарантії походження, отримані разом із купленою ними електричною енергією у «зелених» виробників, на спеціалізованому майданчику торгів гарантіями походження, який готове організувати АТ «Оператор ринку».

Такі доходи дозволять зменшити вплив діючої моделі ПСО на тариф на послуги з передачі електроенергії НЕК «Укренерго» в частині підтримки виробників електричної енергії з ВДЕ. Аналогічний алгоритм застосовується в багатьох країнах ЄС та передбачений профільною директивою 2018/2001/EU, відповідно до якої вартість гарантій походження виключається з об’єму фінансової підтримки, яка надається державою в рамках моделі підтримки ВДЕ.

***

З метою обміну досвідом у питанні впровадження в національні законодавства механізму гарантій походження енергії Член НКРЕКП Олександр Формагей взяв участь у тренінгу, організованому Радою Європейських Енергетичних Регуляторів (CEER), що проходив у Грузії з 12 по 16 вересня 2022 року.

Захід був присвячений питанням застосування механізму гарантій походження енергії для підтримки розвитку відновлюваної енергетики. Експерти детально обговорили підходи до запровадження системи гарантії походження енергії відповідно до вимог європейських директив, які є обов’язковими для України.

НКРЕКП сподівається, що міжнародні партнери підтримають пропозиції Регулятора щодо якнайскорішого запровадження в Україні дієвої системи гарантій походження енергії, яка буде визнаватись у ЄС. Адже це дозволить зробити суттєвий крок в напрямку розвитку вітчизняної «зеленої генерації», закріплення її важливої ролі на ринку електричної енергії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux