Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
За пропозицією НЕК «УКРЕНЕРГО» НКРЕКП перенесла розгляд питання про створення сприятливих умов для власників генеруючих установок приватних домогосподарств
Опубліковано 24 січня 2023 року о 16:04

У зв’язку з масштабними руйнуваннями енергетичної інфраструктури України внаслідок неодноразових масованих обстрілів країною-агресором, а також тимчасовою окупацією територій України з промисловою генерацією ситуація в Об’єднаній енергетичній системі України значно погіршилась. Фізичний профіцит електричної енергії, який існував в енергосистемі на початку введення в країні воєнного стану, змінився на значний дефіцит.

Для покриття дефіциту електроенергії необхідно залучати усі види доступної в енергосистемі генерації, в тому числі розвиваючи розподілену генерацію. Одним з можливих кроків на цьому шляху є активне залучення генеруючих установок приватних домогосподарств. Для цього потрібно створити умови для фінансово збалансованого та економічно обґрунтованого функціонування на ринку власників приватних домогосподарств, в яких встановлені генеруючі установки.

З цією метою 24 січня 2023 року на своєму засіданні НКРЕКП розглянула проєкт рішення, яким пропонується скасувати попередній алгоритм розрахунків за вироблену електричну енергію за «зеленим» тарифом, купленої у власників приватних домогосподарств, та послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.

Вказане рішення Регулятора також передбачає алгоритм забезпечення повного погашення боргів, які виникли між учасниками ринку електричної енергії під час дії воєнного стану.

Разом з тим, за пропозицією НЕК «Укренерго» згадане питання було перенесене з метою доопрацювання з урахуванням зауважень оператора системи передачі, що стосуються насамперед механізму погашення заборгованості.

«За сучасних умов це питання є дуже важливим для енергосистеми України. Сьогодні країна зацікавлена у будь-якій доступній генерації, і, насамперед, у малій генерації, яка є розподіленою. Ми маємо швидко створити сприятливі умови для її розвитку, що допоможе енергосистемі. Перший етап на цьому шляху – це погашення боргів та створення умов для роботи генеруючих установок приватних домогосподарств. Сьогодні ми переносимо розгляд цього питання на прохання НЕК «Укренерго», проте маємо повернутись до нього не пізніше, ніж 1 лютого цього року», - наголосив Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux