Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Відбувся робочий візит експертів США та ЄС до НКРЕКП в рамках Програми партнерства в сфері регулювання енергетики між НКРЕКП та NARUC/USAID
Опубліковано 11 листопада 2019 року о 11:41



04-06 листопада в НКРЕКП відбулися робочі зустрічі в рамках чергового заходу Програми Партнерства в сфері регулювання енергетики між Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та Національною Асоціацією членів комісій з регулювання комунальних підприємств США (NARUC), яка реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

 

У зустрічах взяли участь представники NARUC, USAID, Світового Банку, проекту USAID «Проект енергетичної безпеки», ENTSO-E, регіонального ринку електроенергії США MISO, а також генеральний директор естонського органу з питань конкуренції Konkurentsiamet, представники консалтингових компаній Pöyry Management Consulting, ÅF Pöyry, ÅF Mercados EMI, Elia Grid International (EGI) та KPMG. З української сторони в заходах взяли участь співробітники НКРЕКП та представники Національної академії наук України та ПрАТ «НЕК «Укренерго».

 

 

Тематика робочого візиту охоплювала два напрями:

  • моделювання ринку електроенергії;
  • комерційний облік електроенергії.

 

На відкритті заходу його учасників привітали новопризначені Члени НКРЕКП.

 

Під час заходу була представлена систематична інформація щодо теорії моделювання  енергетичних ринків і енергетичних систем, класифікації методів моделювання, програмного забезпечення для їх реалізації.

 

 

Презентовано практичні приклади застосування інструментів моделювання фахівцями НАН України, експертами Світового Банку, експертами  ENTSO-E, регіонального ринку електроенергії США MISO, ринків Туреччини, Німеччини, інших країн.

 

Обговорено можливі напрямки використання українським Регулятором для виконання своїх статутних завдань  різних інструментів моделювання ринку електроенергії, моделювання енергосистем та моделювання як складової моніторингу  ринку електроенергії.

 

 

При розгляді другого питання було надано інформацію щодо стану комерційного обліку в Україні. Генеральний директор естонського органу з питань конкуренції Konkurentsiamet (який також виконує функції регулятора енергетики) Март Отс  розповів про еволюцію правової бази ринку електроенергії ЄС, зокрема з питань обліку.  Він зробив тематичну доповідь про впровадження smart-обліку в Естонії, який на сьогодні охоплює 100% естонських споживачів електроенергії. Відбулось обговорення досвіду США та ЄС щодо ринкових підходів до послуг комерційного обліку електричної енергії.

 

За результатами обговорення по кожному з розглянутих напрямів підготовлено практичні рекомендації, які в подальшому буть використані в процесі розробки та удосконалення нормативно-правової бази регулювання в Україні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux