Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Відбулася міжвідомча нарада з питання підготовки запровадження проведення спільних скоординованих аукціонів з розподілення пропускної спроможності міждержавних перетинів та створення нормативно-правового поля
Опубліковано 31 жовтня 2016 року о 10:37



28 жовтня в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, за участі фахівців Національного банку України, Державної фіскальної служби України, ДП «НЕК «Укренерго» та учасників ринку відбулася міжвідомча нарада з питання підготовки запровадження проведення спільних скоординованих аукціонів з розподілення  пропускної спроможності міждержавних перетинів та створення нормативно-правового поля (зокрема, в частині валютного контролю, податкових та митних питань), яке сприятиме проведенню спільних аукціонів з операторами систем передач суміжних країн.

 

Членом Комісії Володимиром Євдокімовим було наголошено на важливості приведення законодавства України в частині забезпечення доступу до пропускної спроможності міждержавних перетинів до вимог та практик країн Енергетичного Співтовариства та ЄС, зокрема, до Директиви 2009/72/ЄС  щодо спільних правил для внутрішніх ринків електричної енергії, та Регламенту 714/2009 щодо умов доступу до перетинів з метою здійснення міждержавних обмінів електричною енергією, що передбачено зобов’язаннями України щодо імплементації у національне законодавство положень законодавства Європейського Союзу в частині функціонування ринків електричної енергії, які Україна взяла на себе як Договірна Сторона у Договорі про заснування Енергетичного Співтовариства Південно-Східної Європи, а також з підписанням Угоди про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами-членами.

 

Зазначено, 22 вересня поточного року, Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Закону України «Про ринок електричної енергії» (№4493), тому дана робота має бути посилена та потребує залучення фахівців не тільки енергетичної галузі, а й фахівців від фінансового регулятора, державної фіскальної служби, учасників ринку.

 

Враховуючи, що на сьогодні законодавство України в частині забезпечення доступу до пропускної спроможності міждержавних перетинів, а також частина законодавства поза сферою енергетики, потребує внесення змін з метою його приведення до вимог та практик країн Енергетичного Співтовариства та ЄС, за результатами наради було вирішено, зокрема:

 

1. Здійснювати роботу в частині запровадження процедур спільних скоординованих аукціонів з розподілення пропускної спроможності міждержавних перетинів відповідно до положень законодавства Енергетичного Співтовариства та ЄС з урахуванням наступної етапності:

 

1 етап (до кінця року) – запровадження роботи електронної платформи аукціонного офісу ДП «НЕК Укренерго» з розподілення пропускної спроможності; підготовка змін до законодавчих та нормативних документів для забезпечення проведення спільних аукціонів.

 

2 етап (короткострокова перспектива – до запровадження повномасштабного ринку електроенергії) – проведення спільних (двосторонніх) скоординованих аукціонів на аукціонній платформі ДП «НЕК Укренерго» з суміжними операторами систем передачі (за домовленістю з суміжними ОСП);

 

3 етап (довгострокова перспектива) –– проведення розподілення пропускної спроможності по міждержавним перетинам України на платформі JAO.

 

2. Утворити, під головуванням ДП НЕК «Укренерго», відповідну робочу групу із залученням представників Національного банку України, Міністерства фінансів України, Державної фіскальної служби та учасників ринку, для детального опрацювання бізнес-моделей реалізації скоординованих аукціонів.

 

3. В рамках роботи даної робочої групи підготувати пропозиції щодо переліку нормативних актів, які потребують змін, проектів змін до цих документів.

 

Учасники наради домовились про продовження співпраці.

 

Примітка: Заходи здійснюються в рамках виконання п. 1.17. Плану-графіку впровадження нової моделі ринку електроенергії України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux