Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Важлива інформація для операторів системи розподілу, постачальників «останньої надії» та споживачів, щодо необхідності приведення договірних відносини у відповідність до вимог Закону України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу»
Опубліковано 07 жовтня 2021 року о 14:46



29.08.2021 набрав чинності Закон України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» (Закон), підпунктом «г» підпункту 7 пункту 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» якого внесено зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон про ринок), згідно з якими абзац перший частини п'ятої статті 64 викладено в такій редакції:

 

«5. Постачальник «останньої надії» зобов'язаний постачати електричну енергію споживачам за ціною, що формується ним відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, та включає, зокрема, ціну купівлі електричної енергії на ринку електричної енергії, ціну (тариф) на послуги постачальника «останньої надії» та ціну (тариф) на послуги оператора системи передачі. Постачальник «останньої надії» зобов'язаний повідомляти споживача на своєму вебсайті або через засоби масової інформації про зміни тарифів (цін) у строки, визначені порядком формування ціни, за якою здійснює постачання електричної енергії споживачам постачальник «останньої надії». Споживачі постачальника «останньої надії» оплачують послуги з передачі та розподілу електричної енергії оператору системи передачі та оператору системи розподілу згідно з умовами укладених договорів про надання відповідних послуг».

 

При цьому, звертаємо увагу, що відповідно до пункту 1 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім підпункту «г» підпункту 7 пункту 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону, який набирає чинності з першого числа третього місяця, що настає за місяцем, в якому опубліковано цей Закон, тобто з 01.11.2021.

 

Керуючись Законом про ринок та Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі – ПРРЕЕ), ПОН має повідомити споживачів, з якими укладено відповідний договір, про істотні зміни умов постачання, ціни на електричну енергію, а також про право споживачів припинити дію договору, якщо вони не приймають нові умови, у строки, визначені порядком формування ціни, за якою здійснює постачання електричної енергії споживачам постачальник «останньої надії».

 

Крім цього, відповідно до положень пункту 3.2.1 ПРРЕЕ постачальник «останньої надії» (ПОН) повинен оприлюднити на своєму вебсайті типову форму договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії», а також відповідну публічну комерційну пропозицію.

 

Ураховуючи, що ціна на електричну енергію, що постачається споживачам ПОН формується без урахування витрат на послуги з передачі та розподілу, ПОН під час розрахунку вартості послуг та виставлення рахунків за листопад 2021 зобов’язаний врахувати зазначені зміни.

 

При цьому, порядок оплати споживачем послуг оператора системи та послуг постачальника послуг комерційного обліку мають відповідати порядку розрахунків, визначеному в укладеному договорі про постачання електричної енергії споживачу (комерційній пропозиції, яка є додатком до цього договору) (пункт 4.29 розділу ІV ПРРЕЕ). У зв’язку з цим, виставлення ОСР рахунків споживачам ПОНа на листопад 2021, має здійснюватися з урахуванням змін до Закону про ринок, внесених згідно з Закону та пункту 4.29 розділу ІV ПРРЕЕ.

 

Водночас, НКРЕКП звертає увагу всіх бюджетних установ, які на цей час перебувають у договірних відносинах з постачальником «останньої надії» ДПЗД «Укрінтеренерго», на необхідность з 01.11.2021 привести договірні відносини з ПОН в частині зміни порядку оплати за відповідні послуги ОСП та ОСР.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux