Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Щодо можливих зловживань оператора системи розподілу АТ «Вінницяобленерго»
Опубліковано 12 липня 2021 року о 13:43



Регулятор здійснює постійний моніторинг показників діяльності ліцензіатів НКРЕКП, зокрема, щодо виконання інвестиційних програм з розподілу електричної енергії та величини фактичних технічних витрат електричної енергії при її розподілі.

 

НКРЕКП приймає рішення щодо врахування в тарифах на розподіл електричної енергії лише обґрунтованих обсягів витрат електричної енергії, зважаючи на значні обсяги фінансування схвалених Регулятором інвестиційних програм, виконання заходів по яких направлені, зокрема, на зниження витрат електричної енергії в мережах операторів систем розподілу.

 

Регулятор критично сприймає маніпулятивні дії ліцензіатів, спрямовані на штучне збільшення обсягів витрат електричної енергії з метою завищення рівнів відповідних тарифів.

 

Зокрема, ознаки таких маніпуляцій містять дії оператора системи розподілу АТ «Вінницяобленерго». Так, при стовідсотковому фінансуванні інвестиційних програм спостерігається аномальна динаміка зростання фактичних витрат електричної енергії в мережах Товариства у 2018 та 2019 роках, а саме на 35% в порівнянні з 2017 роком (див. графік).

 

 

 

У відповідь на такі дії оператора системи розподілу Регулятором у 2019 році прийнято рішення щодо неврахування цих необґрунтованих обсягів витрат електричної енергії при встановленні відповідних тарифів.

 

Підтвердженням правильності позиції Регулятора є інформація, розміщена на офіційному вебсайті Служби безпеки України в мережі Інтернет (див. тут), щодо викриття СБУ незаконного відбору великих обсягів електричної енергії у м. Вінниця. Зловмисники майнили криптовалюту безпосередньо в одному із колишніх приміщень АТ «Вінницяобленерго», що знаходиться на проммайданчику товариства.

 

За попередніми висновками фахівців, щомісячна сума збитків від такої діяльності може становити від 5 до 7 млн грн.

 

Слід зазначити, що за розрахунками, проведеними НКРЕКП, величина можливих збитків, спричинена діяльністю вказаної майнінгової ферми, співрозмірна із обсягом необґрунтованих витрат електричної енергії, запропонованих Товариством для урахування у відповідних тарифах.

 

Зазначена ситуація потребує проведення додаткового дослідження та прийняття відповідних регуляторних рішень за його результатами.

 

НКРЕКП наголошує на недопустимості будь-яких маніпулятивних дій з боку операторів систем розподілу, спрямованих на отримання неправомірної вигоди, та попереджає про жорстку реакцію Регулятора на їх вчинення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux