Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Секретаріат Енергетичного Співтовариства оприлюднив щорічний Звіт про результати імплементації європейського законодавства країнами-договірними сторонами
Опубліковано 26 листопада 2021 року о 10:33

Секретаріатом Енергетичного Співтовариства оприлюднено щорічний Звіт про результати імплементації законодавства Енергетичного Співтовариства («Annual Implementation Report»). У документі відображені основні заходи і найголовніші досягнення країн-договірних сторін Енергетичного Співтовариства щодо адаптації їхнього національного законодавства до європейського.


За результатами аналізу Секретаріатом Енергетичного Співтовариства зафіксовано загальний поступ в імплементації, хоча темпи впровадження реформ дещо уповільнилися у порівнянні з іншими країнами.


Україна продовжує займати одну із лідируючих позицій у загальному заліку стану імплементації. Показник рівня імплементації Україною європейського законодавства у 2021 році становить 51% для сектору електроенергетики та 83% для природного газу. Експерти відзначають, що найбільшого прогресу за останній рік Україні вдалося досягти у газовому секторі, у сфері енергоефективності та клімату, а також за напрямом кібербезпеки.


Зокрема, газовий ринок став більш ліквідним, відбувається розвиток біржової торгівлі, активно розробляється вторинне законодавство щодо спрощення процедури зміни постачальника природного газу. Забезпечено  функціонування незалежного оператора ГТС . Практично щодо усіх міждержавних точок з’єднання укладено відповідні угоди між операторами сусідніх країн,  що позитивно впливає на міждержавні перетоки природного газу. Також, у звіті надано схвальну оцінку скасуванню газового ПСО, що дозволило зробити ціну на природний газ для споживачів повністю дерегульованою.


У секторі електроенергетики процес імплементації ключових положень acquis Енергетичного Співтовариства також продовжується. Секретаріат Енергетичного Співтовариства відзначає виконання Україною вимог щодо відокремлення та незалежності  операторів системи розподілу електричної енергії та активну роботу України, і зокрема НКРЕКП,  щодо сертифікації НЕК «Укренерго» як незалежного оператора системи передачі електроенергії.


Із позитивних кроків також виділено прийняття Закону про енергоефективність, удосконалення моделі ПСО в енергетичному секторі, впровадження законодавства щодо прозорості, імплементацію мережевих кодексів з приєднання.


Водночас, у звіті вкотре наголошується на необхідності якнайшвидшої транспозиції положень Регламенту 1227/2011 (REMIT), запровадження спільних аукціонів з розподілу пропускної спроможності, вирішення проблем на ринку, які стримують його розвиток.

 

З повною версією Звіту можна ознайомитися на сайті Енергетичного Співтовариства за посиланням.



 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux