Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Регулятору відведено ключову роль у процесах зміцнення енергетичної безпеки», – Оксана Кривенко
Опубліковано 11 жовтня 2018 року о 18:49



11 жовтня 2018 року, м. КиївГолова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Оксана Кривенко взяла участь у відкритті Четвертого українського газового форуму, головна тема якого: «Східноєвропейський енергетичний хаб – запорука енергетичної безпеки країн регіону». 

 

 

«Сподіваюсь, що ця площадка дозволить учасникам заходу бути почутими та почути інших», розпочала свій виступ Голова Регулятора Оксана Кривенко, наголосивши, що такі заходи є важливими та дозволяють зробити свого роду зріз досягнень та визначити подальші пріоритети в розвитку.

 

На думку Голови НКРЕКП, в умовах сьогоднішніх викликів існує загальнонаціональна мета – зміцнити енергетичну безпеку держави, і головними напрямами досягнення такої цілі є створення ефективних енергетичних ринків, зменшення імпортозалежності, збільшення видобутку та забезпечення енергоефективності.

 

«Національній Комісії, яку я маю честь очолювати, відведено ключову роль у процесах зміцнення енергетичної безпеки. Ми розуміємо всю повноту відповідальності та маємо чітку стратегію своєї діяльності», - акцентувала Оксана Кривенко.

 

 

Також очільник Регулятора розповіла учасникам заходу про статус і проблемні питання відкриття енергетичних ринків.

 

Для відкриття нового ринку природного газу Національна Комісія імплементувала вторинне законодавство на виконання Закону України “Про ринок природного газу” – кодекси, правила, договори та методики. Також встановила тарифи на зберігання і транспортування природного газу на основі потужності, затвердила програми розвитку ГТС, ПСГ, ГРМ на 10 років.

 

За словами Оксани Кривенко, завершується процес запровадження добового балансування на ринку природного газу: – «Все можливе Регулятор вже зробив. На сьогоднішній день м'яч на полі учасників ринку».

 

Наступним пріоритетним завданням є удосконалення методології встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу на основі потужності з урахуванням аналізу пропозицій учасників ринку, споживачів та на базі найкращих світових практик.

 

Під час свого виступу Голова Регулятора розповіла також, що розглядається можливість суттєвого зниження тарифу на послуги з транспортування природного газу для точок входу і точок виходу: «Це може вже відбутись з 1 січня 2019 року. Також важливим є питання сертифікації оператора газотранспортної системи».

 

На сьогоднішній день Національна Комісія стратегічно бачить газовий ринок України, на якому діятиме необмежена торгівля природним газом; існуватиме вільний доступ до інфраструктури, який буде ефективно використовуватись; національна газотранспортна система буде конкурентоздатною, розвиненою і здійснюватиме безперешкодний переток газу між Україною та ЄС, а вітчизняні підземні сховища газу будуть надійним газовим резервом нашої держави та європейських країн.

 

«Тобто, фактичне створення ліквідного газового хабу, що є основною темою нашого форуму, може відбутись лише на базі діючого конкурентного ринку, який потрібно ще створити», – наголосила Оксана Кривенко.

 

Говорячи про запровадження нового ринку електричної енергії, Голова НКРЕКП зазначила, що Регулятор йде розвіданим шляхом, який був відкритий під час запровадження нового ринку природного газу.

 

Для відкриття енергетичних ринків та вільного доступу до інфраструктури Регулятор очікує анбандлінгу НАК “Нафтогаз України” та корпоратизації НЕК “Укренерго”, які є ключовими умовами для лібералізації енергетичних ринків.

 

НКРЕКП має на меті створити умови для ефективного функціонування ринків електроенергії та природного газу, де буде гарантовано дотримання балансу інтересів усіх учасників та повною мірою забезпечено потребу споживачів.

 

На завершення свого виступу очільник Регулятора зазначила, що створення ефективних енергетичних ринків – це амбітна ціль і кропітка робота, яку неможливо провести за короткий період. Наприклад, європейський досвід свідчить, що окремим країнам знадобилось мінімум 10 років.

 

«Проте, незважаючи на перешкоди, Україна не повинна гаяти часу, оскільки його фактично вже немає. Нам потрібно прискорюватись та об’єднувати зусилля. Національна Комісія спільно з Урядом України та Парламентом готова бути драйвером цього процесу», – підсумувала Голова НКРЕКП Оксана Кривенко.

 

 

У панельній дискусії, присвяченій загальним проблемам ринку, з доповіддю виступила директор Департаменту із регулювання відносин у нафтогазовій сфері НКРЕКП Тетяна Рябуха, яка розповіла про погляд Регулятора на зміни на ринку природного газу.

 

У заході також беруть участь представники іноземних та українських газових компаній, світова експертна спільнота, фахівці регуляторних органів країн ЄС, європейських та американських бізнесових кіл, а також представники Єврокомісії та Енергетичного Співтовариства.

 

Форум проходитиме два дні, 11-12 жовтня 2018 року, у готелі «Інтерконтиненталь», за підтримки Європейської федерації енергетичних трейдерів (EFET), Секретаріату Енергетичного Співтовариства та Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України.

 

Організатори форуму сподіваються, що зустріч дасть змогу виробити рішення, які полегшать просування газового ринку України на шляху європейської інтеграції.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux