Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Регулятори України та Литви домовились про співпрацю щодо реформування енергетичних ринків
Опубліковано 07 вересня 2021 року о 14:53



7 вересня 2021 року за ініціативи литовської сторони відбулась онлайн-зустріч представників НКРЕКП та Національної асоціації регулювання енергетики Республіки Литви (VERT). Зустріч була присвячена налагодженню співробітництва між енергетичними регуляторами двох країн для обміну практичним досвідом з реформування енергетичних ринків.

 

Під час заходу сторони представили презентації про структуру, завдання та функції, сферу відповідальності енергетичних регуляторів України та Литви, а також про особливості національного законодавства з регулювання енергетичних ринків.

 

Представники українського регулятора презентували доповідь на тему «Реформування енергетичного сектору України. Огляд енергетичних ринків України та пріоритети НКРЕКП», а литовські колеги виступили з презентацією «Ринок електроенергії та ринок природного газу в Литві: основні регуляторні принципи та останні події».

 

Учасники зустрічі обговорили особливості функціонування та регулювання енергетичних ринків України та Литви, досвід запровадження стимулюючого регулювання (RAB-тарифів) для операторів систем розподілу, а представники VERT поділились досвідом роботи енергосистеми Литви в умовах інтеграції з загальноєвропейською енергосистемою ENTSO-E.

 

Окремо сторони обговорили питання про регулювання імпорту електричної енергії з країн, які не є членами Енергетичного співтовариства (РФ та Білорусь).

 

Від українського енергетичного Регулятора участь у заході взяли члени НКРЕКП Дмитро Коваленко, Ольга Бабій, Руслан Кайдаш та Олексій Магда, від Національної асоціації регулювання енергетики Литви – Голова VERT Ренатас Поціус. Крім того, серед учасників зустрічі були співробітники структурних підрозділів двох регуляторів, що відповідають за розвиток ринку електроенергії, природного газу, роздрібний ринок електроенергії, регулювання відносин у сфері енергетики, ліцензійний контроль та міжнародну координацію.

 

Представники енергетичних регуляторів України та Литви погодились, що проблеми та виклики є характерними та схожими для енергетичних ринків обох країн, тому з метою їх реформування надзвичайно корисним вбачається налагодження системної співпраці, обміну досвідом між НКРЕКП та VERT.

 

Сторони домовились про започаткування регулярних робочих контактів між регуляторами, а також про подальшу роботу на рівні галузевих структурних підрозділів.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux