Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Регулятор затвердив Звіт з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей для покриття прогнозованого попиту на електричну енергію та забезпечення необхідного резерву у 2020 році
Опубліковано 16 червня 2021 року о 16:45



Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) оператор системи передачі (далі - ОСП) щороку розробляє звіт з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей для покриття прогнозованого попиту на електричну енергію та забезпечення необхідного резерву (далі - Звіт з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей, Звіт) з урахуванням вимог безпеки постачання. Звіт затверджується Регулятором та підлягає оприлюдненню на офіційному веб-сайті оператора системи передачі.

 

Звіт охоплює сценарну оцінку прогнозних балансів потужності та електроенергії ОЕС України на короткострокову, середньострокову та довгострокову перспективу з урахуванням, зокрема, структурних, економічних, ринкових, екологічних умов, заходів з управління попитом та енергоефективності, з дотриманням стандартів операційної безпеки.

 

16 червня 2021 року на відкритому засіданні НКРЕКП було затверджено Звіт з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей для покриття прогнозованого попиту на електричну енергію та забезпечення необхідного резерву у 2020 році, розроблений ПрАТ «НЕК «Укренерго» відповідно до статті 19 Закону та Кодексу системи передачі.

При підготовці Звіту у 2020 році було удосконалено методологію підготовки звіту порівняно з його минулорічною редакцією, зокрема:

1) враховано можливість залучення генеруючих потужностей на ВДЕ (далі - ВДЕ) для балансування ОЕС України;

2) удосконалено підходи до моделювання та уточнено методологію в частині:

  • визначення критеріїв оптимізації структури генеруючих потужностей;
  • оцінювання впливу впровадження нової моделі ринку електричної енергії шляхом відповідного ринкового моделювання;

3) при розрахунку доступної пропускної спроможності міждержавних перетинів здійснено перехід від методу на основі NTC до методу на основі потокорозподілу, що сприятиме більш коректному (реалістичному) врахуванню можливості міждержавних комерційних перетоків електричної енергії. 

 

Звіт-2020 містить детальний та об’єктивний аналіз актуальних питань, які мають суттєвий вплив на роботу ОЕС України сьогодні, її достатність та відповідність у найближчі та подальші роки. Зокрема, серед основних висновків Звіту у 2020 році доцільно відмітити, що:

  • виходячи з отриманих результатів аналізу сценаріїв розвитку попиту та пропозиції на 10-річну перспективу в Україні очікується поступовий ріст обсягів  електроспоживання, при цьому спостерігається тенденція до збільшення частки споживання побутовими споживачами, що призведе до збільшення нерівномірності графіка електричних навантажень та зменшення базового навантаження;
  • структура генеруючих потужностей ОЕС України досі в основі складається з базових потужностей з гострим дефіцитом маневрових потужностей;
  • динаміка структури встановленої потужності електричних станцій в ОЕС України демонструє стрімке збільшення частки електростанцій, що працюють на ВДЕ, яка у 2020 році склала 7,3%;
  • наявні регулюючі потужності технологічно не можуть забезпечити необхідні швидкодіючі резерви для підтримання операційної безпеки ОЕС України враховуючи стрімкий розвиток ВДЕ та непрогнозованість їх роботи. Це, зокрема, призводить до збільшення випадків обмеження роботи об’єктів ВДЕ по командам ОСП; 
  • наразі ОЕС України формально має достатні обсяги встановленої генеруючої потужності порівняно із загальним навантаженням в енергосистемі,  проте значна частка з них не може бути використана для відповідних цілей. У той же час ОЕС України характеризується як негнучка, тобто така, що має дефіцит відповідних маневрових потужностей;
  • з урахуванням чинних обставин ОСП сформовано базовий (найбільш вірогідний) сценарій розвитку генеруючих потужностей на наступні 10 років (2022 – 2031 роки), за яким очікується суттєве скорочення встановленої потужності традиційної генерації (ТЕС, ТЕЦ), основним чинником чого є необхідність виконання вимог Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок, схваленого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2017 р. № 796 (далі – НПСВ).
  • оскільки на сьогодні ОЕС України має обмежені балансові можливості щодо подальшої інтеграції об’єктів ВДЕ, очікується поміркований ріст потужностей на ВДЕ, який забезпечить дотримання показників ефективності впровадження Енергетичної стратегії України на період до 2035 року “Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність”, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2017 р. № 605-р, в частині частки виробництва електроенергії з ВДЕ;
  •  синхронізація ОЕС України з  об’єднанням енергетичних систем держав - членів Європейського Союзу (ENTSO-E) з 2023 року сприятиме покриттю внутрішнього попиту на електроенергію, проте навіть з максимальним використанням  наявних міждержавних зав’язків з 2025 року в ОЕС України очікується дефіцит електричної енергії.

 

Таким чином, за базовим сценарієм, починаючи з 2025 року, в ОЕС України не забезпечується достатня генеруюча потужність для покриття прогнозованого попиту та резервів.

 

З урахуванням зазначеного, ОСП сформовано цільовий сценарій, реалізація якого передбачає необхідність вжиття ряду ринкових та структурних заходів, які потребують розгляду при підготовці відповідних рішень з метою забезпечення ефективної роботи ринку електроенергії та безпеки постачання електричної енергії.

 

Відповідно до європейської практики оцінка відповідності (достатності) потужностей є важливим засобом виявлення можливих структурних невідповідностей функціонування енергетичних систем в умовах конкурентних ринків електроенергії з метою вжиття своєчасних заходів для їх врегулювання.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux