Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Регулятор удосконалив правила для учасників ринку електричної енергії
Опубліковано 02 червня 2021 року о 15:40

З метою запобігання маніпуляцій учасниками ринку з продажом електричної енергії, а також стабілізації ринкових індикативів, Регулятор на своєму засіданні, що відбулось 2 червня 2021 року, прийняв відповідне рішення.

 

Так, були внесені зміни до постанови НКРЕКП від 8 квітня 2020 року № 766 «Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

 

Змінами, зокрема, передбачено, що учасники ринку, крім виробників та гарантованого покупця, при здійсненні операцій з купівлі та продажу електричної енергії за двосторонніми договорами, на ринку «на добу наперед» та імпорту/експорту електричної енергії мають уникати операцій, за результатами яких формується від’ємне сальдоване значення зареєстрованих обсягів електричної енергії за розрахунковий період у торговій зоні «ОЕС України».

 

Крім цього запроваджується моніторинг поведінки учасників ринку на вказаних сегментах ринку електроенергії та механізм контролю за дотриманням ними правил разом з відповідними санкціями.

 

«Ми бачимо ознаки маніпулювання на ринку електроенергії з боку деяких учасників ринку. Правилами ринку чітко визначено як маніпулювання продаж електричної енергії на ринку «на добу наперед» та купівля на внутрішньодобовому ринку в один і той самий період. Такі самі дії, що були вчинені учасниками через ланцюг посередників, не змінюють суті маніпулювання. Це є маніпуляцією, і це треба припиняти. Тому ми оголошуємо, що така поведінка учасників ринку є маніпуляцією, приймаємо рішення щодо запровадження спільного з оператором системи передачі НЕК «Укренерго» моніторингу вказаних сегментів ринку електроенергії», - зазначив Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

 

«У разі виявлення порушень з боку учасників ринку будемо відразу виключати їх з ринку спочатку на сім днів, а у випадку повторного порушення - на тридцять днів. Доцільно також оприлюднювати на сайті Регулятора або НЕК «Укренерго» імена таких учасників разом з їх бенефіціарами», - наголосив Голова Регулятора Валерій Тарасюк під час розгляду цього питання на відкритому засіданні.


Фрагмент відео: https://www.youtube.com/watch?v=ThfIGEvFv8I&t=2s


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux