Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Регулятор частково відновлює публікацію показників роботи ринку за результатом оперативного моніторингу функціонування ринку електричної енергії на час дії воєнного стану в Україні
Опубліковано 01 вересня 2022 року о 19:49

24 лютого 2022 року, з початком військової агресії росії проти України, Регулятором було призупинено публікацію інтерактивних інформаційних матеріалів у розділі «Оперативний моніторинг ринку електричної енергії».

При цьому, Регулятор відповідно до покладених на нього завдань, навіть в умовах повномасштабної війни, щоденно здійснював аналіз та нагляд за ринком, зокрема шляхом здійснення оперативного моніторингу сегментів ринку електричної енергії. З метою оптимізації роботи учасників ринку у частині формування торгової стратегії під час дії воєнного стану в Україні, було прийняте рішення щодо відновлення публікації деяких показників оперативного моніторингу функціонування ринку електричної енергії та його сегментів, зокрема, комерційних обсягів торгівлі на сегментах ринку електричної енергії.

З 1 вересня 2022 року Регулятор відновлює публікацію наступних інтерактивних матеріалів:

  1. «Інформація щодо здійснення купівлі-продажу електричної енергії за двосторонніми договорами», зокрема «Торгівля за двосторонніми договорами вцілому» та «Торгівля на ТОВ «Українська енергетична біржа» (УЕБ)»;
  2. «Інформація щодо функціонування ринку «на добу наперед» (РДН)»;
  3. «Розрахунок ціни РДН»;
  4. «Інформація щодо функціонування внутрішньодобового ринку (ВДР)»;
  5. «Інформація щодо функціонування балансуючого ринку (БР)»;
  6. «Інформація щодо функціонування ринку допоміжних послуг (РДП)»;
  7. «Інформація щодо здійснення комерційного імпорту/експорту електричної енергії»;
  8. «Інформація щодо пропускної спроможності міждержавних перетинів України».

Звертаємо увагу, що тепер у рубриці «Торгівля на ТОВ «Українська енергетична біржа» (УЕБ)» підрозділу «Оперативний моніторинг ринку електричної енергії» здійснені наступні оновлення.

У підрубриці «Обсяги торгівлі за двосторонніми договорами на електронних аукціонах ТОВ «УЕБ» було розширено кількість фільтрів для оптимізації наявних візуалізацій. Крім цього, з метою покращення розуміння користувачів щодо торгівлі, яка здійснюється на ТОВ «УЕБ», було додано інтерактивні матеріали, які ілюструють узагальнені (ПСО/не ПСО) та деталізовані типи аукціонів, що проводяться на ТОВ «УЕБ». Також з’явилася можливість при виборі дати торгів переглянути обсяг та середньозважену ціну торгівлі учасником ринку відповідно до графіку постачання у погодинному розрізі.

У оновлених інтерактивних матеріалах «Результати аукціонів ТОВ «УЕБ» додається інформація щодо результатів аукціонів, у вигляді календаря торгів у розрізі типів аукціону і ініціаторів позиції. Крім цього, оновлюється візуалізація стартових та реалізованих цін торгівлі на ТОВ «УЕБ» у розрізі ініціаторів позиції.

Окрім цього, повністю оновлено інтерактивні матеріали у рубриці «Інформація щодо функціонування ринку допоміжних послуг (РДП)». Відтепер у користувачів з’являється можливість ознайомитись із заявленим та акцептованим обсягами допоміжних послуг у розрізі видів та підвидів за допомогою автоматичних фільтрів. Відповідна інформація публікується у графічній та табличній формі у погодинному, поденному та помісячному розрізі.

НКРЕКП також оновлює інформацію у рубриці «Інформація щодо пропускної спроможності міждержавних перетинів України», а саме переформатовано інформаційні матеріали щодо розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів на добових, місячних та річних аукціонах за період з початку 2022 року. Водночас, у підрубриці «Інформація щодо розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів з 2022 року» відтепер є можливість ознайомитись та порівняти рівень середньоарифметичних цін DAM (РДН) у країнах Європи (Словаччина, Румунія, Польща), ціни РДН України та граничної ціни на доступ до перетину.

У разі виникнення питань, побажань, рекомендацій, зауважень звертатися за електронною адресою Департаменту енергоринку НКРЕКП: de.cina@nerc.gov.ua .


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux