Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Представники НКРЕКП взяли участь в Energy Transparency Forum з обговорення REMIT
Опубліковано 20 лютого 2023 року о 12:05

16 лютого 2023 року за участі членкині НКРЕКП Ольги Бабій відбувся Energy Transparency Forum, організований Energy Club. Захід був присвячений обговоренню практичних аспектів впровадження та виконання вимог Регламенту ЄС № 1227/2011 від 25 жовтня 2011 року щодо доброчесності та прозорості оптових енергетичних ринків (REMIT) в Україні.

Очікується, що найближчим часом Верховна Рада України має ухвалити знаковий законопроект про імплементацію в національне законодавство положень REMIT.

Вказаний Регламент ЄС вимагає від держав, які є членами Європейського Союзу або сторонами Енергетичного Співтовариства, встановити на національному рівні такі вимоги та правила, що забезпечать прозорість на ринках електричної енергії та природного газу та будуть сприяти відкритій та чесній конкуренції на оптових енергетичних ринках на користь кінцевих споживачів енергії.

Крім того, REMIT передбачає наділення НКРЕКП додатковими повноваженнями, що дозволять запобігати зловживанню учасників ринку електричної енергії та природного газу, підвищать ефективність розслідувань, посилять конкуренцію на ринках.

Під час фахових дискусій учасники форуму обмінялись думками щодо значення REMIT для прозорих оптових енергетичних ринків, а також щодо перспектив імплементації REMIT в національне законодавство з метою ефективного та стабільного функціонування оптових енергетичних ринків України.

Зокрема, Ольга Бабій у своїй промові наголосила на важливості прийняття у другому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках (№5322) з метою імплементації вимог REMIT для ефективного запобігання маніпулюванням та зловживанням на ринках електричної енергії та природного газу, а також посилення відповідальності учасників оптового енергетичного ринку за маніпулювання на ринках та неправомірне використання інсайдерської інформації.

 «Регулятор не прагне стати поліцейським, який щодня виписуватиме штрафи. Натомість НКРЕКП спільно з учасниками ринку та міжнародними партнерами прагне впровадити такі правила роботи на енергетичних ринках, які сприятимуть чесній конкуренції та не дозволятимуть зловживати та порушувати чинне законодавство», - підкреслила вона.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux