Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
17 червня відбудеться засідання за круглим столом «Шляхи підвищення ефективності роботи ТЕЦ, перехід на спалювання вугілля тощо (обговорення питання врегулювання на законодавчому рівні створення локальних ринків теплової енергії)»
Опубліковано 01 червня 2016 року о 14:13

Інформаційне повідомлення про проведення консультацій з громадськістю – засідання за круглим столом на тему: «Шляхи підвищення ефективності роботи ТЕЦ, перехід на спалювання вугілля тощо (обговорення питання врегулювання на законодавчому рівні створення локальних ринків теплової енергії)»

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, проводить консультації з громадськістю – засідання за круглим столом на тему: «Шляхи підвищення ефективності роботи ТЕЦ, перехід на спалювання вугілля тощо (обговорення питання врегулювання на законодавчому рівні створення локальних ринків теплової енергії)».

Під час засідання за круглим столом очікується проведення широкого діалогу з представниками громадськості та суб'єктами господарювання, які провадять господарську діяльність з виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях, ТЕС, АЕС, когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії, транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії, обговорення сучасного стану, проблем функціонування та перспективних напрямків розвитку систем централізованого теплопостачання, створення конкурентних відносин на ринку теплової енергії та забезпечення енергетичної безпеки держави.

Одним із ключових завдань України є скорочення споживання імпортованого природного газу для виробництва електричної та теплової енергії, а також максимальна переорієнтація на використання власних енергоресурсів. Кардинально розв’язати цю проблему можливо лише застосовуючи сучасні технології спалювання вугілля, збільшивши використання альтернативних видів палива та енергії, а також використання скидного енергетичного потенціалу технологічних процесів.

Рівень розвитку енергетики має вирішальний вплив на стан економіки в державі, вирішення проблем соціальної сфери та рівень життя людини. Однією із найважливіших складових добробуту є забезпечення громадян теплом та електроенергією. Головним напрямом розвитку систем виробництва, транспортування та розподілу теплової енергії має стати зниження рівнів споживання природного газу за рахунок підвищення ефективності його використання, модернізація існуючих та будівництво нових джерел теплової енергії, розбудова систем централізованого теплопостачання.

Обладнання на більшості ТЕЦ застаріле, не відповідає сучасним екологічним вимогам і нормативам, потребує реконструкції і модернізації. Назріла потреба у створенні спеціальних фінансових механізмів для забезпечення розвитку ТЕЦ, за допомогою яких будуть інвестуватися контрольовані державою енергетичні підприємства. Накопичення відповідних ресурсів могло б забезпечуватися за рахунок цільових надбавок до тарифів та роздрібних цін на енергоносії зі зменшенням на цю суму розміру оподатковуваного прибутку, а також за рахунок державних кредитних ресурсів, реінвестування державної частки прибутку від діяльності підприємств галузі. Пріоритетом реконструкції існуючих ТЕЦ повинно бути застосування сучасних технологій спалювання вугілля на базі котлів з циркулюючим киплячим шаром (ЦКШ), використання бурого вугілля, біомаси та інших альтернативних видів палива.

Нагальним питанням залишається створення передумов для повноцінного функціонування ринку теплової енергії. Необхідно провести оцінку факторів та тенденцій, що впливають на відключення споживачів від системи централізованого теплопостачання і переходу на автономні системи теплопостачання, системи децентралізованого та помірно-централізованого теплопостачання.

Під час проведення консультацій з громадськістю пройде обговорення проблемних питань стосовно перспектив виходу теплогенеруючих організацій України на конкурентоздатний рівень, можливостей запровадження механізмів конкуренції у галузі альтернативної генерації теплової енергії, які стимулюватимуть ефективний та прозорий розвиток сфери теплопостачання у довгостроковому періоді. Повинні бути впроваджені жорсткі вимоги щодо надання стороннім виробникам теплової енергії вільного доступу до теплових мереж на рівних умовах, недопущення зловживання монопольним становищем теплотранспортуючими організаціями. На законодавчому рівні повинно бути врегульоване питання спрощення умов доступу до об’єктів у сфері теплопостачання шляхом передачі в оренду, концесію чи управління.

Метою проведення цього заходу є обговорення з представниками громадськості, органами державної влади та суб'єктами господарювання існуючих проблем у сфері теплопостачання та перспективних напрямів їх вирішення.

Зазначене засідання буде проведено 17 червня 2016 року о 10:00 в приміщенні НКРЕКП за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, 19, кім. 123.

Запрошуються усі бажаючі, а також представники засобів масової інформації.

Письмові відгуки та пропозиції приймаються до 16 червня 2016 року за адресою: 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19 або на електронні адреси Kikot@nerc.gov.ua, Vysotsky@nerc.gov.ua.

Консультації з питання, що винесено на публічне громадське обговорення, надають відповідальні особи: Кікоть Віктор Анатолійович, тел. (044) 204-48-42 та Висоцький Роман Анатолійович, тел. (044) 204-70-44.

Захід відбудеться в форматі всебічного обговорення шляхом обміну думками всіх зацікавлених сторін.

Результати публічного громадського обговорення будуть доведені до відома громадськості шляхом оприлюднення на офіційному веб-сайті НКРЕКП не пізніше, ніж через два тижні після його закінчення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux