Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії та інших постанов НКРЕ і НКРЕКП
Опубліковано 26 травня 2021 року о 16:35

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ


ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕ та НКРЕКП»


На засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, що проводилося у формі відкритого слухання 26 травня 2021 року схвалено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта – постанову НКРЕКП «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕ та НКРЕКП».

Згідно з вимогами Закону «Про ринок електричної енергії» прийнято постанову НКРЕКП від 05.10.2018 № 1175 «Про затвердження Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії» (Порядок), якою визначено процедуру встановлення тарифу на послуги з розподілу електричної енергії, зокрема за умови переходу на стимулююче тарифоутворення.

Згідно з пунктом 5.12 глави 5 Порядку амортизація в році t регуляторного періоду визначається відповідно до Порядку визначення регуляторної бази активів окремо на активи, які створені на дату переходу до стимулюючого регулювання, та активи, створені після переходу на стимулююче регулювання.

Пунктом 5.14 глави 5 Порядку визначено алгоритм розрахунку прибутку на регуляторну базу активів у році t, що включається до необхідного доходу операторів системи розподілу, який враховує, у тому числі регуляторну базу активів, яка створена після переходу на стимулююче регулювання, з урахуванням встановленої НКРЕКП регуляторної норми доходу на регуляторну базу активів, яка створена після переходу на стимулююче регулювання (16,74 %).

Ураховуючи пропозиції ліцензіатів, озвучені в ході проведення відкритих обговорень нормативно-правових актів НКРЕКП, з метою коректного врахування в тарифах на послуги з розподілу електричної енергії (із застосуванням стимулюючого тарифоутворення) розміру регуляторної бази активів, яка створена після переходу на стимулююче регулювання, на яку має нараховуватись встановлена НКРЕКП регуляторна норма доходу 16,74 %, пропонується удосконалити деякі положення Порядку, а саме упорядкувати регуляторний облік активів, створених після переходу на стимулююче регулювання, та передбачити диференціацію таких активів за категоріями, згідно з джерелами їх створення/отримання.

Таким чином, виникає необхідність приведення постанов НКРЕ від 11.07.2013 № 899 «Про затвердження Порядку визначення регуляторної бази активів суб’єктів природних монополій у сфері електроенергетики» та НКРЕКП від 21.12.2018 № 2012 «Про затвердження Порядку повернення замовнику оператором системи передачі, операторами систем розподілу коштів, залучених як плата за приєднання на створення (будівництво) електричних мереж лінійної частини приєднання (за умови включення таких активів до регуляторної бази активів)» у відповідність до запропонованих змін до Порядку.

З огляду на зазначене, НКРЕКП було розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕ та НКРЕКП».

Проєкт постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обргунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП в мережі Інтернет http://www.nerc.gov.ua/data/filearch/Proekty/2021/pr_107/pr_107-2021.zip .

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Kirilenko@nerc.gov.ua ; контактна особа: Кириленко Ірина Павлівна, тел. (044) 204-48-88.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 29 червня 2021 року (включно) у письмовому та електронному вигляді.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

26.05.2021


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux