Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до параметрів регулювання, що мають довгостроковий строк дії, для цілей стимулюючого регулювання та Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електроенергії
Опубліковано 19 жовтня 2022 року о 20:23

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ


ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕ та НКРЕКП»

Законами України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» (далі – Закон про НКРЕКП) передбачено створення сприятливих умов для залучення інвестицій у розвиток ринків у сферах енергетики та комунальних послуг, а також, що методики (порядки) встановлення (формування) тарифів, зокрема на послуги з розподілу електричної енергії, мають забезпечувати справедливі норми прибутку на інвестований капітал, а також короткострокові та довгострокові стимули операторам систем розподілу до підвищення ефективності.

На виконання частини шостої статті 7 Закону протягом 2020 року відбулось реформування системи цінового регулювання, а саме удосконалено нормативну базу НКРЕКП (прийняту у 2013 році), яка дозволила запровадити стимулююче регулювання для операторів систем розподілу.

Згідно з вимогами Закону прийнято постанову НКРЕКП від 05.10.2018 № 1175 «Про затвердження Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії», якою визначено процедуру встановлення тарифів на послуги з розподілу електричної енергії за умови переходу на стимулююче тарифоутворення (проте на перехідний період дозволяється застосування методології «витрати +») (далі – Порядок 1175).

Слід зазначити, що постановою НКРЕ від 23.07.2013 № 1009 «Про встановлення параметрів регулювання, що мають довгостроковий строк дії, для цілей стимулюючого регулювання» установлено на перший регуляторний період (3 роки) параметри регулювання, що мають довгостроковий строк дії, для цілей стимулюючого регулювання для суб'єктів господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії (далі – Постанова 1009).

Протягом 2021 та 2022 років стимулююче регулювання запроваджено для 26 операторів систем розподілу (із загальної кількості 32), яке передбачає тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів, спрямованого на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури електричних мереж та стимулювання ефективності витрат електророзподільних компаній.

Разом з цим, з 24.02.2022 Указом Президента України по всій території України введено воєнний стан. Так, у зв’язку зі ситуацією в країні (активної фази війни з агресором, ведення бойових дій в окремих регіонах України, а також вимушеного переселення громадян із особливо небезпечних регіонів країни) спостерігається, у тому числі на територіях, які перебувають під контролем України, суттєве зниження розрахунків за електричну енергію, зокрема за послуги з розподілу електричної енергії, що ставить під загрозу належне функціонування операторів систем розподілу.

На сьогодні до НКРЕКП надходять чисельні звернення щодо необхідності удосконалення окремих положень нормативно-правої бази НКРЕКП з питання впровадження стимулюючого регулювання для операторів системи розподілу, у зв’язку із особливим періодом діяльності ОСР, яким встановлено тарифи на послуги з розподілу електричної енергії із застосуванням стимулюючого регулювання.

Для винайдення шляхів врегулювання проблемних питань діяльності операторів систем розподілу в умовах воєнного часу було проведено відповідні наради із залученням заінтересованих представників, здійснено моніторинг та аналіз діяльності компаній, опрацьовано питання стосовно можливості виконання компаніями інвестиційних програм, дотримання показників якості та інших показників в цей складний час.

На сьогодні є необхідність удосконалення методології тарифоутворення для операторів систем розподілу, яким встановлено тарифи на послуги з розподілу електричної енергії із застосуванням стимулюючого регулювання, а саме актуалізації та розширенні переліку окремих положень Порядку 1175 та Постанови 1009, згідно з якими, зокрема:

  • подовжити перший регуляторний період до 4 років (зараз 3 роки);
  • передбачити на 2023 рік регуляторну норму доходу на нову базу активів на нульовому рівні (зараз 16,74%);
  • подовжити до 14 років строк досягнення цільового показника якості послуг (зараз 13-й рік);
  • застосувати деякі показники ефективності для 2023 року на нульовому рівні;
  • не застосовувати параметр коригування необхідного доходу за недотримання цільового показника якості послуг для міської (сільської) території для 2022 року;
  • не застосовувати при здійсненні коригування необхідного доходу фактичний індекс цін виробників промислової продукції (використовувати лише прогнозний індекс цін);
  • не застосовувати коригування необхідного доходу за недотримання цільового показника якості послуг для міської/сільської території для 2022 року.

Крім того, змінами до Порядку 1175 передбачається удосконалення положень в частині встановлення тарифів для операторів систем розподілу із застосуванням методології «витрати +», зокрема подовжено до 19 років строк досягнення цільового показника якості послуг (зараз строк досягнення – 18-й рік), а також передбачається не застосовувати коригування необхідного доходу за недотримання цільового показника якості послуг для 2022 року.

З огляду на зазначене, Департаментом із регулювання відносин у сфері енергетики розроблено проєкт постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕ та НКРЕКП».

Проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою отримання зауважень та пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 31 жовтня 2022 року (включно).

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF (надіслати обов’язково у форматі Word) за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Tabachuk@nerc.gov.ua , box@nerc.gov.ua . Контактна особа: Кириленко Ірина Павлівна, тел. (044) 204-48-88.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux