Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Алгоритму розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання постачальників природного газу, на яких покладені спеціальні обов'язки
Опубліковано 16 січня 2017 року о 14:50



 

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Алгоритму розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання постачальників природного газу, на яких покладені спеціальні обов'язки»

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2015 № 758 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносини у перехідний період)» визначено категорії споживачів, яких стосуються спеціальні обов'язки. Так, на даний час до таких категорій споживачів, яких стосуються спеціальні обов’язки, належать населення та релігійні організації (крім обсягів, що використовуються для провадження їх виробничо-комерційної діяльності), виробники теплової енергії в рамках виробництва теплової енергії та/або надання послуг з опалення та постачання гарячої води населенню, релігійним організаціям, установам, що фінансуються за рахунок державного і місцевих бюджетів.

 

Алгоритм розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання постачальників природного газу, на яких покладені спеціальні обов'язки, затверджений постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2516 (далі – Алгоритм), на даний час не враховує у повному обсязі всі категорії споживачів, яких стосуються спецобов’язки, у зв’язку з чим і виникла необхідність приведення окремих положень Алгоритму у відповідність до діючих норм законодавства.

 

Крім того, на даний час пунктом 25 Алгоритму передбачено, що для цілей Алгоритму суми заборгованості державного та місцевих бюджетів перед постачальником за пільгами і субсидіями не вважається боргом постачальника перед іншими учасниками розрахунків. Механізм перерахування субвенції на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату природного газу врегульований Порядком перерахування деяких субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, субсидій та компенсацій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2005 № 20.

 

Так, зазначеною постановою Кабінету Міністрів України передбачені розрахунки за спожитий побутовими споживачами природний газ, які здійснюються шляхом проведення клірингових розрахунків за рахунок коштів субвенції на оплату пільг і житлових субсидій населенню. Перерахування коштів субвенції на оплату пільг та житлових субсидій населенню здійснюється шляхом перерахування Казначейством коштів на рахунки постачальників ресурсів (товарів, послуг), відкритих в органах Казначейства.

 

Зважаючи на різке збільшення частки бюджетних видатків у загальній структурі платежів побутових споживачів, обумовлене підвищенням цін на природний газ та низькою платоспроможністю побутових споживачів, питання 100% оплати між учасниками платіжно-розрахункових відносин набуває особливої гостроти.

 

Проектом передбачається, що для цілей Алгоритму, не профінансований обсяг коштів, що визначений підписаними усіма учасниками розрахунків спільними протокольними рішеннями про організацію взаєморозрахунків за теплопостачання, природний газ та послуги з постачання, транспортування, розподілу природного газу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.01.2005 № 20, не враховується як сума боргу перед іншими учасниками розрахунків, оскільки постачальник не впливає на вчасність перерахування таких коштів на користь інших учасників розрахунків.

 

З огляду на зазначене, НКРЕКП розроблено проект, що має ознаки регуляторного акта, постанови «Про затвердження Змін до Алгоритму розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання постачальників природного газу, на яких покладені спеціальні обов'язки», яким передбачається привести окремі положення Алгоритму у відповідність до вимог чинного законодавства.

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: mykhailovska@nerc.gov.ua .

 

Проект постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу та порівняльна таблиця оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП в мережі Інтернет http://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/61a/e9a/835/61ae9a835646f228510021.pdf .

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 17.02.2017 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

16.01.2017

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux