Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект регуляторного акта - Зміни до Порядку визначення регуляторної бази активів суб'єктів природних монополій у сфері електроенергетики
Опубліковано 15 серпня 2016 року о 15:17



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту регуляторного акта - постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку визначення регуляторної бази активів суб'єктів природних монополій у сфері електроенергетики»

 

 Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами – членами, з іншої сторони зобов’язань, передбачених Договором про заснування Європейського Співтовариства в частині впровадження Директиви 2009/72/ЄС передбачено запровадження принципів стимулювання при реалізації тарифної політики.

 

Актуальною проблемою на сьогодні залишається наявність у енергокомпаній великої кількості старих активів, реальний залишковий строк служби діючих активів енергопостачальних компаній в середньому становить 13 років.

 

Таким чином, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП, Комісія) здійснює заходи для переходу енергопостачальних компаній на стимулююче тарифоутворення. Так протягом останніх місяців Комісією спільно з суб’єктами оціночної діяльності та енергопостачальними компаніями проведено ряд нарад стосовно розрахунку річної амортизації на активи, які створені на  дату переходу до стимулюючого регулювання.

 

За розрахунками суб’єктів оціночної діяльності реальний залишковий строк служби діючих активів енергопостачальних компаній значно менше 30 років та в середньому становить 13 років.

 

У зв’язку із зазначеним вище, НКРЕКП розроблено проект постанови «Про внесення змін до Порядку визначення регуляторної бази активів суб'єктів природних монополій у сфері електроенергетики».

 

Проектом постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку визначення регуляторної бази активів суб'єктів природних монополій у сфері електроенергетики»  передбачено зменшення строку корисного використання активів (строку амортизації активів), які створені на дату переходу до стимулюючого регулювання, з 30 років до 13 років.

 

Зазначене дозволить збільшити  суму амортизації, яка включається в тарифи на передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами та на постачання електроенергії за регульованим тарифом, та відповідно збільшити   джерело фінансування  інвестиційних програм  «Амортизація»  та створити умови  для  суттєвого поліпшення технічного стану електричних мереж, що сприятиме  покращанню енергопостачання споживачів.».

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адреси:

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03680, м. Київ, вул. Смоленська, 19, E-mail: Svystun@nerc.gov.ua

Державна регуляторна служба України, 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11, E-mail: inform@dkrp.gov.ua

 

Проект регуляторного акта та аналіз регуляторного впливу оприлюднено шляхом розміщення на сторінці НКРЕКП в мережі Інтернет www.nerc.gov.ua. Заархівований файл pr_146.zip скачати тут.

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 16 вересня 2016 року у письмовому або електронному вигляді.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux