Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект регуляторного акта про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов НКРЕ
Опубліковано 23 жовтня 2014 року о 11:21



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту регуляторного акта – постанови НКРЕКП «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов НКРЕ»

 

Відповідно до Порядку визначення роздрібних тарифів на електричну енергію, тарифів на передачу електроенергії місцевими (локальними) електромережами та тарифів на постачання електроенергії для ліцензіатів з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, які забезпечують повну оплату електроенергії (далі – Порядок), затвердженого постановою Національної комісії регулювання електроенергетики від 2 квітня 2001 року № 309, на сьогодні тарифи розраховуються для 5 енергопостачальних компаній (ПАТ «ЕК «Житомиробленерго», ПАТ «Київобленерго», ПАТ «Кіровоградобленерго», ПАТ «ЕК «Севастопольенерго», ПАТ «Рівнеобленерго», ПАТ «ЕК «Херсонобленерго»), зокрема, передбачається включення до структури тарифів прибутку на базу нарахування та внесені інвестиції.

 

Проте, на цей час в енергетиці склалася складна економічна ситуація: падають обсяги споживання електричної енергії споживачами, виник дефіцит вугілля та природного газу, та при цьому  підвищується ціна на вугілля внаслідок його імпортування з інших держав. Через вплив цих факторів, а також внаслідок зростання інфляції та суттєвої девальвації гривні об’єктивно збільшується оптова ринкова ціна на електроенергію. Враховуючи ситуацію що склалась, з метою уніфікації підходів до тарифного регулювання та недопущення значного зростання тарифів на передачу та постачання електроенергії і , відповідно, єдиних роздрібних тарифів, виникає необхідність впровадження єдиної системи тарифоутворення для всіх енергопостачальних компаній.

 

Згідно з Указом Президента України «Про затвердження Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» від 10 вересня 2014 року № 715/2014, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), розробляє і затверджує порядки (методики) формування цін і тарифів на товари (послуги), що виробляються (надаються) суб'єктами природних монополій та суб'єктами, що провадять діяльність на суміжних ринках, зокрема, на ринку електричної енергії. З огляду на зазначене виникла необхідність визнання постанови Національної комісії регулювання електроенергетики від 2 квітня 2001 року № 309 (із змінами) такою, що втратила чинність.

 

В той же час, постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 20 грудня 2012 року № 1665 встановлена норма прибутку для ліцензіатів, на яких поширюється дія постанови НКРЕ від 2 квітня 2001 року № 309 (із змінами). Оскільки, існує необхідність впровадження загальної системи тарифоутворення для всіх енергопостачальних компаній, виникає необхідність визнання постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики від 20 грудня 2012 року № 1665 «Щодо визначення доходу від здійснення ліцензованої діяльності з передачі електроенергії місцевими (локальними) електромережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом» (із змінами) такою, що втратила чинність.

 

З огляду на зазначене, розроблено проект постанови НКРЕКП «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов НКРЕ», який передбачає визнання постанов від 2 квітня 2001 року № 309 «Про затвердження Порядку визначення тарифів на передачу електроенергії місцевими (локальними) електромережами та тарифів на постачання електроенергії для ліцензіатів з постачання електричної енергії за регульованим тарифом»(із змінами) та від 20 грудня 2012 року № 1665 „Щодо визначення доходу від здійснення ліцензованої діяльності з передачі електроенергії місцевими (локальними) електромережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом” (із змінами), такими, що втратили чинність з 1 січня 2015 року. Таким чином, ліцензіати, на яких поширюється дія постанови НКРЕ від 2 квітня 2001 року № 309 «Про затвердження Порядку визначення тарифів на передачу електроенергії місцевими (локальними) електромережами та тарифів на постачання електроенергії для ліцензіатів з постачання електричної енергії за регульованим тарифом» перейдуть на загальну систему тарифоутворення.

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адреси:

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Svystyn@nerc.gov.ua;

 

Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11; e-mail:inform@dkrp.gov.ua.

 

Проект регуляторного акта та аналіз регуляторного впливу оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП www.nerc.gov.ua в мережі Інтернет. Заархівований файл pr_14.zip скачати тут.

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 24 листопада 2014 року у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

23.10.2014


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux