Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект регуляторного акта - Порядок визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на розподіл електроенергії (передачу електроенергії…), постачання електроенергії за регульованим тарифом, передачу електроенергії магістральними та міждержавними електромережами, виробництво теплової та електроенергії
Опубліковано 23 липня 2015 року о 18:00



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту регуляторного акта – постанови НКРЕКП «Про затвердження Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на  розподіл електричної енергії (передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами), постачання електричної енергії за регульованим тарифом, передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, виробництво теплової та виробництво електричної енергії»

 

Для ліцензіатів з розподілу електричної енергії (передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами) та постачання електроенергії за регульованим тарифом в 2007 році було затверджено Механізм визначення фонду оплати праці (постанова НКРЕ від 15.11.2007 № 1553), згідно з яким рівень заробітної плати для цих енергопостачальних компаній було прив’язано до рівня заробітної плати по промисловості. При цьому, підставою для перегляду фонду оплати праці передбачено зміну рівня мінімальної заробітної плати. Такий Механізм позитивно зарекомендував себе у період стрімкого економічного розвитку в країні, коли відповідно до Закону України «Про державний бюджет України» передбачався перегляд рівня мінімальної заробітної плати декілька разів на рік.

 

Проте, внаслідок тривалого кризового періоду в державі діючий Механізм визначення фонду оплати праці потребує певних змін та удосконалення. Крім того, з метою забезпечення сталого функціонування енергетичної галузі,  доцільно запровадити уніфікований Порядок визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на  розподіл електричної енергії (передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами), постачання електроенергії за регульованим тарифом, передачу електроенергії магістральними та міждержавними електромережами, виробництво теплової та виробництво електричної енергії (далі – ліцензіати, що здійснюють господарську діяльність у сфері енергетики).

 

Враховуючи чисельні звернення ліцензіатів електроенергетичної галузі щодо збільшення витрат на оплату праці, Комісія провела декілька нарад за участі Незалежної галузевої професійної спілки енергетиків України, на яких було обговорено та узгоджено універсальний Порядок визначення витрат на оплату праці для ліцензіатів, що здійснюють господарську діяльність у сфері енергетики.

 

В той же час, формування витрат на оплату праці працівників більшості суб’єктів енергетичної галузі, зокрема ліцензіатів з передачі електроенергії магістральними та міждержавними електромережами, з виробництва електроенергії на ТЕЦ, АЕС, ГЕС/ГАЕС здійснюється періодично без застосування певного механізму на підставі розрахунків компаній, аналізу фактичних витрат на оплату праці та прогнозу соціально-економічного розвитку України та основних макропоказників економічного і соціального розвитку України та основних напрямів бюджетної політики.

 

Так, при розробленні проекту постанови НКРЕКП «Про затвердження Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на  розподіл електричної енергії (передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами), постачання електричної енергії за регульованим тарифом, передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, виробництво теплової та виробництво електричної енергії» враховано співвідношення розміру заробітних плат між ліцензіатами електроенергетичної галузі, встановлені наказом Міністерства енергетики та електрифікації України від 24.05.1996 № 45-т «Про впорядкування заробітної плати працівників галузі». При цьому, базою для визначення рівня заробітної плати є рівень заробітної плати працівників промисловості за статистичними даними жовтня місяця, що передує року, на який визначаються витрати на оплату праці.

 

Одночасно, концептуально невірним є залишення в тарифах на електроенергію заробітних плат для ліцензіатів електроенергетичної галузі на діючому рівні, оскільки з метою недопущення відтоку висококваліфікованих спеціалістів енергетичні компанії фактично сплачують працівникам більший рівень заробітної плати за рахунок недофінансування інших витрат в структурі тарифів (у тому числі на проведення поточних ремонтів) та недовиконання інвестиційних програм.

 

Слід наголосити, що збільшення витрат на оплату праці при застосуванні нового Порядку для ліцензіатів, що здійснюють господарську діяльність у сфері енергетики, має реалізовуватися шляхом диференційованого підходу, який повинен передбачати пріоритетний ріст заробітної плати для основного фахового персоналу.

 

Таким чином, НКРЕКП за участі Незалежної галузевої професійної спілки енергетиків України (лист від 08.07.2015 № 01-43) розробила проект постанови НКРЕКП «Про затвердження Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на розподіл електричної енергії (передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами), постачання електричної енергії за регульованим тарифом, передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами, виробництво теплової та виробництво електричної енергії».

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адреси:

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Voropaeva@nerc.gov.ua;

 

Державна регуляторна служба України, 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11; e-mail: inform@dkrp.gov.ua.

 

Проект регуляторного акта та аналіз регуляторного впливу оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП www.nerc.gov.ua в мережі Інтернет. Заархівований файл pr_63.zip скачати тут.

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 25.08.2015 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

23.07.2015


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux