Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проект регуляторного акта – нова редакція форми звітності № 6-НКРЕ-енергопостачання та інструкції щодо її заповнення
Опубліковано 14 березня 2016 року о 17:10



НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проекту регуляторного акта – постанови НКРЕКП «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики від 04 жовтня 2012 року № 1257» 

 

Необхідність впровадження стимулюючого регулювання передачі та постачання електричної енергії за регульованим тарифом передбачена Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами – членами, з іншої сторони, Договором про заснування Європейського Співтовариства в частині впровадження Директиви 2009/72/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 13.07.2009 про спільні правила внутрішнього ринку електроенергії.

 

НКРЕКП прийнято нормативно-правові акти, що визначають умови переходу суб’єктів господарювання, які  мають ліцензію на провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії (передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами) та з постачання електроенергії за регульованим тарифом на  стимулююче регулювання.

 

На сьогодні тарифне регулювання природних монополій в енергетиці здійснюється з використанням витратних методів. При цьому, більшість країн світу, і зокрема всі країни Європейського Союзу, перейшли від витратних методів регулювання до стимулюючих, за яких зацікавленість компаній до залучення інвестицій, скорочення неефективних витрат та якісного постачання електроенергії досягається через встановлення норми доходності на залучений капітал для оновлення основних фондів компаній, скорочення неефективних операційних витрат та встановлення показників якості для недопущення погіршення якості послуг.

 

Нова тарифна методологія із застосуванням стимулюючого регулювання передбачає встановлення для ліцензіатів з розподілу електричної енергії (передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами) та з постачання електроенергії за регульованим тарифом норми прибутку на інвестований капітал, яка, з одного боку, не може бути нижчою ніж в середньому по галузях економіки країни, з іншого боку, з метою захисту прав споживачів послуг суб’єктів природних монополій, норма прибутку не може бути вищою за рівень, що буде достатній для залучення необхідного обсягу інвестицій.

 

Встановлення довгострокових параметрів регулювання на регуляторний період (три чи п’ять років) забезпечує інвестору незмінність тарифної політики регулятора, що дозволяє безризиково вести бізнес.

 

З огляду на зазначене та для здійснення аналізу діяльності суб'єктів господарювання, які отримали ліцензію на право здійснення господарської діяльності з розподілу електричної енергії (передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами), постачання електричної енергії за регульованим тарифом, передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами та здійснюють ліцензовану діяльність, у тому числі, які здійснили перехід до стимулюючого регулювання виникла необхідність внести зміни до форми звітності № 6-НКРЕ-енергопостачання (квартальна) «Звіт про фінансові результати та виконання кошторису витрат з ліцензованих видів діяльності», та Інструкції щодо її заповнення, затверджених постановою НКРЕ від 04 жовтня 2012 року № 1257 виклавши їх у новій редакції.

 

Проект постанови передбачає отримання звітів від ліцензіатів про фінансові результати, у тому числі і тих, які перейшли на стимулююче регулювання, з метою аналізу їх витрат з ліцензованих видів діяльності.

 

Прийняття проекту постанови надасть можливість моніторити використання  коштів інвестиційного капіталу, аналізувати контрольовані та неконтрольовані витрати, амортизацію «старих» активів, нових активів, амортизацію активів безоплатно отриманих, та здійснювати аналіз витрат, суб’єктів природних монополій, для недопущення надмірного скорочення витрат, які можуть привести до погіршення гарантованої якості послуг з енергопостачання споживачу.

 

Отже, враховуючи зазначене, НКРЕКП розробила проект постанови «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики від 04 жовтня 2012 року  № 1257».

 

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адреси:

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19; e-mail: Lagoduk@nerc.gov.ua;

 

Державна регуляторна служба України, 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11; e-mail: inform@dkrp.gov.ua.

 

Проект регуляторного акта, аналіз регуляторного впливу та порівняльна таблиця оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті НКРЕКП www.nerc.gov.ua в мережі Інтернет. Заархівований файл pr_136.zip скачати тут.

 

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 15.04.2016 у письмовому та/або електронному вигляді.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах енергетики та комунальних послуг

14.03.2016


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux